Annons
Nyheter

Årets första potatis i jorden

Göran Olsson i Abbekås är åter först i år med att plantera frilandspotatis. 3,5 ton Minerva sätts på på hans allra tidigaste potatishektar. Sedan väntar ytterligare 24 hektar som ska planteras med tidigpotatis.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2002
BILD: Sprisse Nilsson
BILD: Sprisse NilssonFoto: 

En mild vind blåser från Östersjön och letar sig fram över Abbekås jordar. På åkern ses ett av årets säkraste vårtecken. Lantbrukaren Göran Olsson, Strandåkra, sätter sina Minerva i jorden. - Jag bestämde mig redan i går. Solen sken, och här intill havet blir jorden snabbt torr. Göran Olsson är säker på sin sak: han är först i Sverige, i år också. Han styr traktorn långsamt längs jämna rader; ner mot havet, upp mot gården. På planteringsmaskinen bakom traktorn arbetar fyra personer intensivt för att 3,5 ton sättpotatis ska komma i jorden. - Det här är en tradition, den vill man inte missa. Nu känns det att våren är på väg, säger Sven Jacobsson, en av planterarna. På sluttningarna ner mot havet luktar jorden redan vår. De första frilandspotatisarna i Sverige har redan planterats, för att kanske, kanske kunna skördas lagom till pingst. BILD: SPRISSE NILSSON För Göran Olsson har det varit naturligt att sätta potatis tidigt, ända sedan han tog över faderns lantbruk för 15 år sedan. En gång skedde planteringen den 3 mars, men även i år är Göran Olsson nöjd med tidpunkten. - Med tanke på det eländiga väder vi har haft den sista tiden är det här bra. Åkern i Abbekås sluttar ner mot havet och genom den lätta jorden rinner regnet snabbt bort. Knölarna som hamnar en decimeter ner i jorden bäddas snabbt in i den varma mullen. Om några dagar skyddas frilandspotatisen av en fiberduk som ger lite extra värme och skydd. - Förra året klarade potatisen sig trots att det blev åtta grader kallt efter planteringen, säger Göran Olsson, som inte ser några risker med den tidiga planteringen. Detta allra första hektar som planteras med den tidiga potatissorten Minerva kanske, kanske kan skördas före pingst, allra senast i slutet av maj. Då väntar försäljning till grossister och affärer, men Göran Olssons potatis går också på export till Finland. Från Finland säljs en del vidare till Baltikum.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons