Annons
Nyheter

Banverkscheferna står inför rätta igen

Tingsrätten i Helsingborg inleder på onsdagsmorgonen sin förnyade prövning av dräneringen av Hallandsåsen på 1990-talet. Banverket och två av dess tidigare chefer står inför rätta för miljöbrott.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2006

I samband med tunnelbygget genom Hallandsåsen rann betydligt mer grundvatten ut än vad Banverket hade tillstånd till enligt vattendomen. Både tingsrätten och hovrätten har tidigare dock frikänt cheferna med motiveringen att lagen är skriven på ett sådant sätt att tillstånd egentligen inte behövdes.

Men förra året kom Högsta domstolen fram till en annan tolkning och därför tas nu målet om från början. Tingsrätten ska avgöra om de åtalade – förre tillförordnade generaldirektören Nils-Erik Bergström och förre projektchefen Jan Andersson – var ansvariga. En tredje chef var tidigare åtalad tillsammans med dem, men har avlidit under tiden som de rättsliga kvarnarna malt på.

Målet är planerat att pågå i fyra dagar och tingsrätten ska också göra ett studiebesök vid tunnelbygget. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons