Annons
Nyheter

Blodigt knivdåd på gymnasiet

En 19-årig man attackerades med flera knivhugg på Österänggymnasiet igår. Det blodiga dådet inträffade på en plats där många elever befann sig. En 19-årig man och en 47-årig man är anhållna för mordförsök respektive hjälp till mordförsök.
Nyheter • Publicerad 13 december 2011
Polisen spärrade av ett område utanför skolans entré.
Polisen spärrade av ett område utanför skolans entré.Foto: Johanna Wallin
Golvet mitt i skolan var täckt av blod och blodiga pappershanddukar.
Golvet mitt i skolan var täckt av blod och blodiga pappershanddukar.Foto: Johanna Wallin

Klockan tre på eftermiddagen på Österänggymnasiet har i vanliga fall de flesta eleverna lämnat skolan, men igår satt många kvar i skolans uppehållsrum och pratade och försökte förstå vad som hade hänt en timme tidigare. Under tiden gick flera poliser runt i skolan och förhörde elever och personal, fotograferade och dokumenterade.

Alldeles intill borden där eleverna satt, hängde polisens blåvita avspärrningsband kring ett större utrymme med soffor och stolar som ligger mitt i skolan och där eleverna ständigt passerar mellan klassrummen och sina skåp. På golvet innanför bandet låg det blodfläckar, utspridda högar av blodiga pappershanddukar och en omkullvält stol, också den nedsölad med blodstänk.

Annons

Även ett större område på parkeringen strax utanför skolans entré var avspärrat, där 19-åringen plockades upp av ambulansen, och även där låg det högar av nedblodade pappershanddukar och vittnade om vad som hade hänt.

Det var klockan 14.08 som polisen larmades till skolan till ett bråk, som senare visade sig vara en knivskärning. Enligt vad Kristianstadsbladet erfar ska en 19-årig före detta elev ha knivskurits av en jämngammal elev på skolan. Den före detta eleven ska ha kommit till skolan på tisdagen tillsammans med några andra som heller inte är elever.

En 19-årig man och en 47-årig man greps någon timme efter dådet, men polisen ville igår inte lämna ut uppgifter om var i Kristianstad de greps. De ska ha lämnat skolan till fots inledningsvis.

Inte heller hur knivdådet gick till ville polisen berätta något om igår.

- Vi har fortfarande en del arbete kvar innan vi vill berätta hur det gick till. Vi vill kunna ha lite tid att kunna fånga in ännu fler vittnen och tips från allmänheten. Vi vill att vittnena ska vara så ofärgade som möjligt, sa Calle Persson, informatör vid polisens länskommunikationscentral i Skåne.

19-åringen fick ta emot flera hugg mot kroppen, men polisen ville inte berätta om var på kroppen kniven hade tagit. Han vårdades under gårdagen på CSK:s intensivvårdsavdelning för allvarliga, men inte livshotande skador. Han var vid sådant skick att polisen kunde förhöra honom.

Vid ett av borden satt sex elever och pratade och försökte förstå vad som hade hänt. När knivdådet inträffade befann sig eleverna på lektioner eller i korridorerna på väg till lektion när de hörde skrik och bråk.

- När jag kom ut hit så såg jag en kille som hade blod överallt, på ansiktet och kläderna, säger Fredrika Mårtensson.

- Det är helt sjukt. Det går inte att fatta att det har hänt, här, i skolan och mitt på dagen, säger Emma Wulff.

- Man tänker inte på att folk skulle går omkring beväpnade inne i skolan, säger Olof Nilsson.

Annons

Eleven Nikola Savanovic stod tillsammans med andra elever utanför avspärrningen utomhus. Han hade rast när det hände och satt i en soffa i ett angränsande rum.

- Jag hörde ett skrik och såg att många elever gick åt det hållet. Jag reste mig upp och såg eleven som blödde i ansiktet och över kroppen. Det är fruktansvärt och tragiskt.

Maria Sällberg
Marcus Haraldsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons