Annons
Nyheter

Bönder satsar på barnsäkerhet

De svenska bönderna vill göra det säkrare för barn att vistas på bondgårdarna.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2007
På Nygård utanför Svedala är det full rulle. Elna Nordqvist med minstingen Yrsa i famnen traktorn. Utanför leker Thekla Nordqvist på grådsplanen. BILDER: MIA BOBZOV
På Nygård utanför Svedala är det full rulle. Elna Nordqvist med minstingen Yrsa i famnen traktorn. Utanför leker Thekla Nordqvist på grådsplanen. BILDER: MIA BOBZOVFoto: 
Här bor hästarna. Thekla, mormor Titti, Trulsa, morfar Reie, Selma och Elna med lilla Yrsa på magen lyssnar på hur man kan förbättra säkerheten för barn. Alla heter Nordqvist i efternamn.
Här bor hästarna. Thekla, mormor Titti, Trulsa, morfar Reie, Selma och Elna med lilla Yrsa på magen lyssnar på hur man kan förbättra säkerheten för barn. Alla heter Nordqvist i efternamn.Foto: 
"Ta ett varv runt maskinen innan du startar. Barnen är både små och snabba", råder Torsten Ivarsson, arbetsmiljöutvecklare hos LRF och SLA. Selma Nordqvist tar ett varv runt hjullastaren.
"Ta ett varv runt maskinen innan du startar. Barnen är både små och snabba", råder Torsten Ivarsson, arbetsmiljöutvecklare hos LRF och SLA. Selma Nordqvist tar ett varv runt hjullastaren.Foto: 

– Förra året hade vi 16 dödsolyckor inom skogs- och lantbruket. Fyra av dem var barn, säger Torsten Ivarsson, arbetsmiljöutvecklare i det projekt som Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och Lantbrukarnas arbetsgivarorganisation, SLA, står för.

I samband med att många familjer under sommarmånaderna väljer att tillbringa en del av semestern genom att bo på lantgårdar kommer många ovana människor ut på gårdarna.

Annons

Det gäller inte minst barn. För att komma i närheten av ambitionen med noll olyckor inom skogs- och lantbruket arbetas det nu med att skapa uppmärksamhet kring de faror som finns.

– Det här ska ju vara ett minne för livet och inte ett men för livet, säger Torsten Ivarsson.

Studier som gjorts visar att antalet olyckor som sker mellan 16 till 18 år ökat markant i jämfört med andra åldrar. Upp till nio år sker endast enstaka olyckor. Flickor utsätts för olyckor i lika hög grad som pojkar. I de senare delen av tonåren redovisas dock en övervikt för pojkarna. Merparten av olyckorna sker i kontakt med hästar, men även jordbruks- och skogsmaskiner orsakar allvarliga skador eller dödsolyckor.

Det gäller exempelvis motorsågar, traktorer, hjullastare, stegar, lastvagnar, spannmålstorkar och uppställda traktordäck.

Men även gödselvårdsanläggningar med urinbrunnar och uppstaplade ensilagebalar lyfts fram som förbjudna områden för barnen.

Barn är speciellt utsatta eftersom bondgården ofta är både bostad, lekplats och arbetsplats.

Det gäller framför allt de barn som normalt inte vistas på bondgårdar. LRF och SLA uppmanar nu sina medlemmar att gå igenom miljön och se till att det finns skydd, stängsel och lås på farliga platser.

– Barnen bör inte springa obehindrat inne i ladugårdarna eller bakom hästar som står uppställda. Det är lätt hänt att djuren blir skrämda och att barnen blir sparkade eller klämda.

Barnen måste ha vuxna med. En traktorförare bör ta ett varv runt maskinen innan start, säger Torsten Ivarsson. För att minska olyckorna inom näringen vill LRF och SLA bygga upp ett centrum för säkrare arbetsmiljö.

Man erbjuder också personlig rådgivning för enskilda bönder. Torsten Ivarsson konstaterar att medlemsföretagen hittills visat ett stort intressese av att förbättra den egna arbetsmiljön.

Annons

Inom ramen för projektet har organisationerna också tagit fram checklistan "Barn på gården".

Med barnperspektivet i fokus innehåller listan allt från traktorer och maskiner, gårdsplan och byggnader till olika former av kemikalier, elektricitet och djur.

Ansvariga för projektet hoppas nu att lantbruksföretagarna regelbundet går igenom och bockar av listans 28 olika punkter.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons