Annons
Nyheter

Bönder vill ha betor i tanken

Efterfrågan på etanol som drivmedel ökar snabbt. Sockerbetor kan bli en viktig råvara och kompensera odlarna för den minskade produktionen av konsumtionssocker.
Nyheter • Publicerad 22 juni 2006

På onsdagen ordnade LRF Skåne, betodlarna och Lantmännen, tillsammans med Sparbanken Syd ett seminarium om betodlingens framtid på Bollerups naturbruksgymnasium. 200 odlare hade slitet sig från vallskörd och sprutning för att lyssna och delta.

I och med att oljebristen förvärras och priset kommer att fortsätta ligga högt ökar intresset för alternativen. I USA ökar etanolproduktionen snabbt och USA har passerat Brasilien som världens största producent. I Sverige har Lantmännen energi tagit beslut att bygga en andra etanolfabrik i Norrköping. De fabrikerna kommer att svälja hela landets spannmålsöverskott men råvaran räcker ändå inte för att nå regeringens mål för ersättning av oljebaserade drivmedel. Mer råvara behövs och då ökar intresset för sockerbetor. – Lantmännen planerar fler etanolfabriker och en placeras sannolikt i Skåne, sade Bengt Håkansson, Lantmännens chef för affärsområde energi.

Annons

Otto von Arnold, ordförande i Sveriges Betodlares Centralförening, redogjorde för erfarenheterna från Europa där etanolproduktionen byggs ut snabbt. Ersättningen för etanolbetor ligger kring 26 € per ton, ungefär det pris odlaren kommer att få år 2009.

– Det behövs politisk vilja och mod att se möjligheterna, sade han. Det är på gång i Europa men vi måste trycka på här hemma.

Ett av de stora problemen med etanoltillverkningen är att betkampanjen bara pågår i tre månader om året medan etanolproduktionen behöver pågå året runt. Syngenta som en av de stora utsädesproducenterna arbetar med att ta fram betor som ger högre avkastning och tål att lagras under längre tid. En energibeta med tio procents högre avkastning skulle kunna finnas på marknaden år 2008 och en lagringsbeta som ger 25 procent mer omkring år 2010. Betydligt längre fram ligger en genmodifierad höstsådd beta som också ger 25 procent mer.

– Men det måste finnas en köpare, sade Mats Levall från Syngenta. Om betor rötas tillsammans med blasten till biogas blir energiutbytet betydligt större än vid etanolproduktion samtidigt som miljövinsterna blir större.

– Efterfrågan på biogas är stor i Skåne, sade Kjell Christensson från avdelningen för bioteknik vid Lunds tekniska högskola, LTH. Men det blir en produktion för en lokal marknad eftersom infrastrukturen saknas ännu så länge.

Men betan kan användas till betydligt mer. Professor Leif Bülow från Bioteknikcentrum vid LTH slog ett slag för bioplaster som har samma egenskaper som plast från petroleum.

– En agrokemisk industri kan tillverka samma produkter som den petrokemiska, sade han. Bioplasten har slagit igenom i USA.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons