Annons
Nyheter

Dödshjälp stöds av var tredje läkare

Var tredje läkare är för dödshjälp, visar en undersökning bland 1 200 svenska läkare.
Nyheter • Publicerad 29 november 2008

Resultatet presenterades på läkarstämman i Göteborg. 35 procent var positiva till att läkare skriver ut läkemedel till svårt sjuka som vill ta livet av sig. 40 procent var emot och 25 procent var osäkra, skriver Svenska Dagbladet.

- Vi hade trott att motståndet var större i läkarkåren, säger Anna Lindblad vid Karolinska Institutet (KI) som gjort studien. Psykiatriker och äldre läkare var mest positiva.

Annons

Också etikprofessor Niels Lynöe vid KI anser att resultatet är överraskande.

- Det är en oväntat hög andel läkare som kan tänka sig att hjälpa till med att skriva ut läkemedel till dessa svårt sjuka patienter, säger han.

Bland allmänheten är, enligt en enkät av tidskriften Fokus, 47 procent positiva till aktiv dödshjälp.

Statens medicinsk-etiska råd (Smer), regeringens etiska expertgrupp, har nyligen ställt sig bakom tanken på läkarassisterade självmord. Smer vill ha frågan utredd men socialminister Göran Hägglund (kd) är skeptisk.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons