Annons
Nyheter

Dubbelmördare från Ystad dna-testades inte

Den före detta polisinspektören, Thomas Götling, har JO-anmält polisen för att de inte DNA-testat en tidigare dömd styckmördare i Catrine da Costa-fallet. Justitieombudsmannen har nu avskrivit anmälan och ingen kritik riktas mot utredarna.
Nyheter • Publicerad 3 november 2008

– Det är upprörande att detta DNA-test inte görs, säger Thomas Götling.

1977 mördade mannen två åldringar i Ystad. En 76-årig man och 70-årig kvinna hade dött av ett flertal knivhugg. Polisen hade tagit mördaren när han försökt fly från den lägenhet där morden begåtts. Han förnekade all inblandning, men när han visiterades konstaterades det att han bland annat hade den äldre mannens bankbok. Dubbelmördaren kunde knytas till morden genom fingeravtryck. Rättsläkaren konstaterade att knivhuggen inte utdelats av någon lekman, vilket stämde då mannen var slaktare till yrket. Tre år tidigare hade han styckat en kvinna i Malmö. För dubbelmorden i Ystad dömdes han återigen till rättspsykiatrisk vård.

Annons

Efter avtjänat straff flyttade mannen till Södertälje. Polisinspektören Thomas Götling träffade honom i tjänsten. Dagen efter att Catrine da Costas kropp hittades tipsade han utredarna om styckmördaren. Mannen förhördes två gånger men någon kriminalteknisk undersökning av hans bostad och bil utfördes aldrig.

I sin JO-anmälan skriver Götling att "mycket detaljer pekar mot honom. Han har tagit livet av tre personer tidigare" och han "är igenkänd av flera prostituerade från Malmskillnadsgatan i Stockholm".

Styckmördaren dog 1987, men vävnadsprover från honom finns bevarade. Utredarna har inte velat DNA-testa någon som är död och som inte kan ställas till svars. Thomas Götling underkänner detta resonemang och skriver att DNA-test gjorts av avlidna i andra mordutredningar. Han är besviken över att något DNA-test inte görs av mannen.

– Jag hade hoppats på att de skulle göra en jämförelse. Jag tycker det är ofattbart att detta inte görs.

Mordet på Catrine da Costa preskriberas om knappt åtta månader. Götling säger att han kommer gå vidare i ärendet.

– Jag har inte gett upp hoppet om att sanningen ska komma fram i detta fall. Det är rättsväsendet skyldig Catrine da Costas anhöriga.

Även JK behandlar för närvarande anmälningar mot polisens beslut att inte DNA-testa dubbelmördaren från Ystad.

Patrik Nyberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons