Annons
Nyheter

Familjeläkare protesterar

Familjeläkarna protesterar mot för många vårdkrävande patienter och kräver en hållbar arbetssituation. Samtidigt erbjuds de lägre lön än sina sjukhuskollegor.
Nyheter • Publicerad 21 november 2002

Det skånska familjeläkarsystemet har väckt kritik från både patient- och läkarhåll och det senaste är en skrivelse från samtliga distriksläkare i Skåne till regionledningen. I den kritiserar de snedfördelningen i listningssystemet och att antalet patienter per läkare är för stort. "För stort patientunderlag" - Listningssystemet är bra i grund och botten, men antalet allmänläkare är för litet och patientunderlaget för stort, säger Benny Ståhlberg, ordförande för Östra Skånes distriktsläkare. Familjeläkarsystemet är enligt skrivelsen baserat på att varje heltidsarbetande läkare i dag ska kunna ta hand om 1800 patienter, men familjeläkarna pekar på att den nationella och internationella siffran är maximalt 1500 patienter per läkare. Och eftersom listningen är aktiv sker enligt läkarna en snedfördelning som innebär att deras arbetsbelastning blir orimligt hög. - Vårdkrävande personer listar sig först, vilket gör att andra inte kommer till och för att klara 1500 personer, så måste de utgöra en blandning av mer eller mindre vårdkrävande patienter samt sådana som för dagen inte kräver någon vård alls, för annars fungerar det inte, förklarar Benny Ståhlberg. Situationen kräver enligt honom också att antalet allmänläkare inom primärvården blir fler, men då måste arbetsförhållandena också vara attraktiva. - Det handlar dels om en bra arbetsmiljö, dels om goda anställningsvillkor med en bra lön och då är det oacceptabelt att primärvårdsläkarna erbjuds lägre lön än sjukhusläkarna, såsom har skett under de pågående löneförhandlingarna, berättar han. Utesluter inte anmälan I Malmö är situationen för distriktsläkarna så allvarlig på sina håll att flera vårdcentraler nyligen krävde att Arbetsmiljöverket ingriper i enlighet med arbetsmiljölagen. Så har dock inte skett i Kristianstad eller östra Skåne ännu. - Här finns arbetsmiljöproblem, men inte av den digniteten att någon anmälan till Arbetsmiljöverket har gjorts ännu, förklarar Benny Ståhlberg. I förlängningen utesluter han dock inte att en sådan anmälan kan bli aktuell om ingenting görs åt den rådande situationen. Text: Peter Maunula peter.maunula@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons