Annons
Nyheter

Femklöverns budget gick igenom

Femklöverns budget för Region Skåne 2009 kunde på tisdagen klubbas igenom efter en lång debatt om sjukvård, finanskris och kollektivtrafik.
Nyheter • Publicerad 25 november 2008

Budgetdebatten i regionfullmäktige fortsatte under tisdagen och vid lunchtid klubbades femklöverns budget igenom.

Men inte utan en rad invändningar från oppositionen. En punkt var dock socialdemokraterna och majoriteten överens om: Jerker Swansteins (m) tilläggsyrkande om att utbyggnaden av E22:an måste skyndas på. En fråga som miljöpartiets Anders Åkesson yrkade avslag på. I övrigt var det sjukvården, tillväxtfrågorna och kollektivtrafiken som dominerade andra dagens debatt. Socialdemokraternas Amela Hodzic menade att de besparingar som genomförs inom vården är ett hot mot skåningarna och sjukvårdspersonalen.

Annons

- Det är oacceptabelt med så långa väntetider som vi har i dag. Det finns allvarliga problem med tillgängligheten och Skåne satsar minst pengar i landet per invånare i primärvården. Det sker stora besparingar på akutsjukhusen och vi har läkarbrist inom primärvården, röntgen, psykiatrin och anestesi och femklövern väljer att blunda inför det.

Avgiften för barnsjukvård fick också stark kritik från både socialdemokraterna, vänsterpartiet och sverigedemokraterna som vill se att det blir avgiftsfritt upp till 19 år.

- Det är skamligt att de skånska barnfamiljerna ska betala mest i landet för sjukvården, ansåg Amela Hodzic. Rikard Larsson (s) flaggade för kommande problem för sjukhusen med den nya budgeten.

- Nästa vecka ska vårdproduktionsberedningen behandla intern budget för respektive förvaltning, men det blir troligen inte så. Det får skjutas fram till strax innan jul eftersom de brottas med de budgetar som majoriteten lagt fram.

Per-Ingvar Johnsson (c) svarade med att det finns verksamheter som måste spara.

- Det finns verksamheter som inte har hållit sig inom ramarna. Det kan inte alltid vara som det var förra året utan det måste kunna ske förändringar. Det finns mycket att göra rationaliseringsmässigt och det finns också mycket utrymme för rationaliseringar. Kollektivtrafiken debatterades friskt både i budgetdiskussionen och under flera andra punkter under regionfullmäktige.

Femklöverns studentrabatt inom kollektivtrafiken och de ökade kostnaderna för de nya Pågatågen fick starkt kritik från flera håll i oppositionen. Kollektivtrafiknämndens Birte Sandberg (c) var självkritisk med tanke på upphandlingen av de 49 Pågatåg som inte valutasäkrades och därmed har inneburit en ökad kostnad på en halv miljard.

- Hur har det gått till med den halva miljarden? Det är inget man är stolt över och man hoppas att euron sjunker. Tyvärr finns det ingen policy för det här. Det är som det är, var hennes kommentar.

Christine Axelsson (s) påpekade att det fanns ett upphandlingsbeslut om 2,2 miljarder att hålla sig till.

- Kostnaden har ökat med 25 procent och det måste man kunna ställa kollektivtrafiknämnden till svars för. Det är ansvarslöst att uttrycka sig att "det fanns ingen policy, så det blev så". Vänsterpartiets Vilmer Andersen uttryckte oro över att regionbidraget till kollektivtrafiknämnden minskas med 20 miljoner kronor.

Annons

- Det leder väl till begränsning eller bantning av utvecklingen? Det vilar ett mörkt orosmoln över kollektivtrafiken 2009.

Budgeten för kollektivtrafiken 2009 är större än redovisningen 2008, förklarade Lars-Ingvar Ljungman (m).

- Vi kommer att bygga ut, dock inte i den omfattning vi tänkt. Men ställ 20 miljoner i proportion till att Skånetrafiken har en omsättning på 2,2 miljarder.

Karolina Alfredsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons