Annons
Nyheter

Fibrer kan skydda mot bröstcancer

Fiberrikt bröd, frukt, bär och grönt kan minska kvinnors risk att drabbas av bröstcancer. Nu tror sig forskare veta varför.
Nyheter • Publicerad 7 november 2008
Fiberrikt bröd kan minska kvinnors risk att drabbas av bröstcancer. Bild: Scanpix
Fiberrikt bröd kan minska kvinnors risk att drabbas av bröstcancer. Bild: ScanpixFoto: 

Flera befolkningsstudier har visat att kvinnor som äter mycket fibrer har en något minskad risk för bröstcancer jämfört med andra kvinnor. En studie från Malmö bland nästan 30 000 personer stödjer teorin. Uppgifter om studiedeltagarna samlades in på 1990-talet och 544 kvinnor som drabbades av bröstcancer under studietiden har jämförts med friska kontrollpersoner."Jämförelsen visar att de kvinnor som åt mest fiberrikt bröd hade 25 procents lägre risk att få bröstcancer än de som åt minst fiberrikt bröd. Att äta mycket frukt, bär och grönsaker minskade också risken", skriver forskaren Emily Sonestedt, som snart presenterar sin avhandling vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.Ämnen i fiberrik kost kallade liganer kan ligga bakom skyddseffekten, enligt Sonestedts studier. Lignaner omvandlas i tarmen till enterolakton, som liknar östrogen — en känd bov i dramat vid bröstcancer — och som förmodligen kan konkurrera ut det kvinnliga könshormonet på ett strategiskt vis.Kvinnor som åt mycket fibrer hade högre halter av enterolakton i blodet och också minskad cancerrisk, enligt resultaten. Rökning och övervikt gav däremot lägre halter, oavsett om kvinnorna åt mycket fibrer eller ej.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons