Annons
Nyheter

"Fler kontaktläkare behövs"

Läkare behövs i fler äldreboenden i södra sjukvårdsregionen. Dessutom behöver personalen bättre kunskaper i sjukvårdsfrågor. Det anser socialstyrelsen i Malmö.
Nyheter • Publicerad 7 november 2002

Varje år går socialstyrelsen ut med en enkät till de medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i den södra sjukvårdsregionen som sträcker sig från Malmö till Växjö. Årets undersökning omfattar 61 sjuksköterskor som arbetar i över 500 äldreboenden. Efter att ha analyserat deras svar konstaterar socialstyrelsen att vården i kommunernas äldreboenden har förbättrats till viss del och fungerar bra i många delar. Men många brister finns kvar. Det mest alarmerande, enligt Socialstyrelsen, är att var femte kommun saknar kontaktläkare, trots att regeringen särskilt har betonat att läkare behövs i äldreomsorgen. I de flesta kommuner har kontaktläkarna inte tid för planering, uppföljning eller fortbildning av personalen. Akuta hembesök har blivit mer sällsynta både på dagtid och nattetid. Samtidigt får inte personalen den handledning och fortbildning som den behöver eftersom patienterna i kommunalt äldreboende blir allt fler och allt sjukare. De flesta kontaktläkare är distriktsläkare, men socialstyrelsen anser att det behövs fler kontaktläkare som är specialiserade på äldres sjukdomar. Överhuvud taget tycker socialstyrelsen att det är oroväckande att det har blivit svårare för personalen att få förstärkning, eftersom allt fler patienter med svåra sjukdomar skrivs ut från sjukhusen för att få fortsatt vård i kommunernas äldreboenden. Socialstyrelsen reagerar också över att bara en fjärdedel av sköterskorna svarar att individuella vårdplaner för patienterna alltid görs. Socialstyrelsen anser att planer ska göras för alla patienter. Att läkare ofta inte deltar när planen görs ser socialstyrelsen också som en allvarlig kvalitetsbrist. Socialstyrelsen anser att det är angeläget och brådskande att förbättra vården för att öka säkerheten och kvaliteten. Därför kommer socialstyrelsen att ha speciell tillsyn i vissa landsting och kommuner. text: Ingela Rutberg ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons