Annons
Nyheter

Fler lediga jobb i Skåne

Fler personer är arbetslösa i Skåne i dag än för ett år sedan. Och de långtidsarbetslösa blir fler. Men antalet lediga jobb som anmäls till arbetsförmedlingarna i Skåne ökar.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2006

Det är länsarbetsnämnden som i ett pressmeddelande målar en positiv bild av utvecklingen på den skånska arbetsmarknaden. Trots att arbetslösheten är större nu än för ett år sedan. Och trots att de långtidsarbetslösa blir allt fler.

Totalt är 33700 personer öppet arbetslösa i Skåne. Det är 900 fler än vid slutet av 2004. Ändå förmedlade arbetsförmedlingen betydligt fler jobb förra året, jämfört med året innan.

Annons

Antalet långtidsarbetslösa har ökat med 47 procent och var i december 10500 personer. För att räknas som långtidsarbetslös ska en person varit utan arbete i ett halvår. För ungdomar räcker det att man inte arbetat under 100 dagar.

Men antalet nyanmälda jobb till arbetsförmedlingarna har ökat och varslen minskar. I december anmäldes 3800 lediga jobb i Skåne, 1500 fler än under december 2004. Under hela förra året anmäldes 48800 jobb, 2004 bara 40100. Det tolkar länsarbetsdirektören Agneta Roström som som ett tecken på att aktiviteten på den skånska arbetsmarknaden nu kommer skjuta fart.

Joakim Andersson

0411- 55 78 36

joakim.andersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons