Annons
Nyheter

Flygstrejken fortsätter i väntan på central förhandling

Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

Störningarna i flygtrafiken till och från Köpenhamn fortsätter under onsdagen. Tisdagens lokala förhandlingar mellan SAS-ledningen och pilotfacken blev resultatlösa. Förhandlingarna förs nu upp till central nivå mellan Flygarbetsgivarna och de nationella pilotföreningarna.

– Vi hoppas på centrala förhandlingar så snart som möjligt. Det lär bli under veckan men inte i dag, säger SAS informationschef Bertil Ternert till TT på onsdagsmorgonen.

Annons

SAS har stämt alla de tre skandinaviska pilotfacken inför Arbetsdomstolen. Svensk pilotförening berörs trots att piloterna i SAS Sverige inte strejkar vilt. Även SAS Danmark har dock svenska piloter anställda.

– Strejken strider klart och tydligt mot kollektivavtalet som vi har tecknat med fackföreningarna. Det är en uppenbar skada som företaget får i Köpenhamn när de danska piloterna bara lämnar sina arbetsplatser. Det kostar oss stora pengar varje dygn, säger Bertil Ternert.

Ungefär hälften av SAS-flygningarna mellan Köpenhamn och Arlanda respektive Landvetter genomförs av SAS Danmark och är därmed inställda tills vidare. De flygningar som genomförs av SAS Sverige avgår som vanligt. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons