Annons
Nyheter

"För få miljöinspektörer i Sydöstskåne"

(Uppdaterad 17.26). Flera av kommunerna i södra Skåne har för få miljöinspektörer och har svårt att uppfylla kraven på tillsyn. I bland annat Ystad och Skurup har miljöförvaltningen begärt att få ytterligare tjänster för miljöinspektion.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2002
Kontrollen av livsmedel får stryka på foten. ARKIVBILD
Kontrollen av livsmedel får stryka på foten. ARKIVBILDFoto: 

- Det betyder att saker och ting som vi är ålagda får stryka på foten. Det gäller till exempel inspektioner av livsmedelsställen, men också det förebyggande arbetet, säger Michael Horn, miljöchef i Ystad. Även Skurup har behov av ytterligare miljöinspektörer för att kunna uppfylla kraven i miljöbalken. Det säger miljöchefen i Skurup, Tommy Samuelsson, som har gjort bedömningen. - Enligt utredningen som jag gjorde i oktober i fjol saknas två personer, säger han. Förvaltningen fick en ny tjänst förra året och har nu fyra, men behöver alltså ytterligare två tjänster för att kunna sköta tillsynen. - Vi måste ha kompetens inom hela området. Bristen spänner över hela fältet, säger Tommy Samuelsson. Enligt tidningen Metro, som ringt runt till de skånska miljöcheferna, saknas 40 tjänster och endast nio kommuner har full bemanning. I Sjöbo och Tomellla däremot anser sig miljöförvaltningen ha de resurser som krävs. Tomelilla har fem inspektörer på en befolkning på 12 500 personer, något som gör att byggnadsinspektör Ove Bergenudd tycker att kommunen är väl rustad jämfört med många andra. Även i Sjöbo fick förvaltningen de tjänster den ansåg sig behöva för att ha en godtagbar standard på miljötillsynen. När den nya miljöbalken kom i januari 1999 fick alla tillsynsmyndigheter göra en inventering. Varje myndighet fick gå igenom hur mycket personal den behövde för att kunna utöva den tillsyn som miljöbalken ålade den. Fördelningen av pengarna görs däremot av politikerna. - Vi gjorde en riktig bedömning och fick de tjänster vi behövde, säger Sjöbos miljöchef Johan Johansson. Han tror att samtliga miljöförvaltningar i Skåne gjort riktiga bedömningar men att kommunerna helt enkelt prioriterat miljön olika. Johan Johansson ser även de risker som finns om kommunen inte sköter sina ålägganden enligt miljöbalken. - Risken är att det blir statlig tillsyn i stället om kommunerna ej klarar av att prioritera, säger han. Det många som slåss om kommunens skattepengar. Det handlar om vård, omsorg och skola. I kommunerna betalas tillsynen till en tredjedel av avgifter från de företag som inspekteras. Kommunförbundet har i det aktuella fallet rekommenderat att miljöförvaltningarna höjer avgifterna för att finansiera delar av verksamheten. I Ystad är det just nu inte politiskt möjligt. - Vi hade problem att få höja avgifterna enligt den nya miljöbalken. Det är svårt att få gehör för ytterligare höjningar och det har hittills blivit nej från politikerna, säger Michael Horn i Ystad. Text: Maria Hamström/Robert Jönson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons