Annons
Nyheter

Försäljning av Skånetvätt avfärdas

På tisdag väntas regionstyrelsen avfärda frågan om försäljning av Skånetvätt. Socialdemokraterna har aldrig tyckt att tvätten skulle säljas, dels därför att den är effektiv, dels därför att partiet inte vill stärka monopolsituationen på tvättsidan.
Nyheter • Publicerad 28 november 2002

Turerna kring en eventuell försäljning av Skånetvätt har varit många. Det är precis fyra år sedan den tillträdande borgerliga fyrklövern gav regionstyrelsen i uppdrag att förbereda en snar försäljning, och i stället handla upp tvättjänsterna. Vid ett regionstyrelsemöte i mars år 2000 blev det omröstning om försäljningen. Omröstningen slutade 8-7, och innebar att upphandlingen av tvätteritjänster skulle avbrytas, eftersom det var billigare med tvätt i egen regi, hos Skånetvätt. Centern röstade med oppositionen, och därför gick försäljningen inte igenom vid det tillfället. I ett överklagande till länsrätten ifrågasattes senare om regionstyrelsen hade rätt att avbryta tvättupphandlingen, och rätt att avbryta försäljningen av Skånetvätt. Regionstyrelsens beslut att avbryta försäljningen upphävdes av länsrätten. Region Skåne överklagade länsrättens dom till kammarrätten, som i sin tur inte gav prövningstillstånd. Alltså stod länsrättens dom fast. Det betydde att regionfullmäktiges uppdrag till regionstyrelsen att återkomma med förslag till försäljning stod fast. Diskuterat försäljning Under innevarande år har diskussioner förts om försäljningen, från början med två aktörer i branschen, senare med en. Men efter augusti har diskussionerna inte förts på tal igen. Inför regionstyrelsens sammanträde på tisdag förklarar socialdemokraterna att utredningar som gjorts visar att Skåne är en effektiv anläggning, med konkurrenskraftiga priser och god kvalitet på leverat tvättgods. Partiet vill inte att den monopolliknande situationen i landet förstärks ytterligare, och vill därför behålla Skånetvätt. Regionstyrelsens ordförande Uno Aldegren (s) konstaterar att en försäljning av Skånetvätt inte längre är aktuell. Gunilla Ingels 044-18 55 38 gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons