Annons
Nyheter

Försvarar minusbudget i länsrätten

Regiondirektör Mats Welff försvarar nu inför länsrätten underbalanseringen av Region Skånes budget med drygt 400 miljoner kronor för 2003. Det är en privatperson som överklagat budgeten och hävdar att den är olaglig, eftersom kommunallagen kräver en verksamhetsbudget i balans.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2003

Mannen hänvisar till en dom från i somras då länsrättens avdelning i Kristianstad upphävde regionens budget för 2002 med motiveringen att budgeten inte fick sluta med underskott. Region Skåne nekades prövningstillstånd i kammarrätten och regeringsrätten. Domen stod därmed fast. Region Skåne svarade med att antaga en ny underbalanserad budget för 2002 som gällde året ut, eftersom den inte överklagades till länsrätten. Regiondirektör Mats Welff använder nu ungefär samma argumentation i försvaret av 2003 års budget som regionen förgäves gjorde i försvaret av den överklagade budgeten för 2002. Han menar att regeln om en budget i balans inte ska uppfattas som ett rättsligt krav på att en budget måste vara i balans. Istället ser han balanseringskravet som en del av målet för en god ekonomisk hushållning. Mats Welff skriver i försvarstalet inför länsrätten att om en budgetbalans ska tolkas bokstavligt får detta orimliga konsekvenser. Budgeten utgör ett av de viktigaste styrinstrumenten och därför kan, enligt honom, ingen egentlig verksamhet bedrivas i Region Skåne om länsrätten upphäver budgeten för 2003. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons