Annons
Nyheter

Ge maj en tjock me bröd, tack

Nyheter • Publicerad 25 januari 2006

Kommer ni ihåg filmen Den enfaldige mördaren? Och scenen när Stellan Skarsgårds rollfigur Idioten har fått igång sin motorcykel och åker in till byn och korvkiosken vid torget. Där beställer han en kokt korv i papper.

Visst är det underbart att den svenska nationalsymbolen korvkiosken har överlevt alla attacker från vågorna av annan snabbmat som sköjt över oss de senaste åren?

Annons

Numera är det väl inte så många som köper enbart en kokt i papper (mer de riktiga traditionalisterna) men korv i bröd är fortfarande mycket gångbart. Och en tjock stekt i bröd med senap är kanske vår nationalrätt? Fast många, med mig, föredrar en smal kokt i bröd med både senap och ketchup.

Precis som de flesta av oss har jag delvis vuxit upp vid en korvkiosk, Lennarts på Vattenverksvägen på Backarna i Malmö. Han hade enbart korv, bröd och mos samt tillbehör. När han lanserade räksallad var det en sensation. För att inte tala om när det kom pannbiff i bröd – det var inledningen på de goda tiderna för alla hamburgerkedjor.

Jag jobbade själv i en korvkiosk i Lund när jag pluggade. Varje dag kom samma man i sin overall direkt från jobb och köpte en tjock med bröd som han åt på stående fot. Sedan hoppade han in i bilen och for vidare.

Undrar varför han hade denna vana? Han skulle kanske fortsätta jobba ett tag till innan han for hem och åt middag eller så var han usel på att laga mat eller hade kanske en kvinna hemma som tyckte att han var för fet och höll honom på svältkost. Vad vet jag?

Och den unge mannen som definitivt inte kunde laga mat som varje eftermiddag, också direkt från jobb, köpte en tjock stekt med mos, senap, gurka och lingon och en Pucko. Varje dag. Han måste ha fått skörbjugg med tiden...

På tal om mat så måste jag lufta min åsikt att jag inte vill ha yoghurt som innehåller "nästan inget fett" och "nästan inget socker".

Jag tror på fett som bärare av vitaminer och andra näringsämnen och jag behöver lite socker i blodet för att vakna på morgonen. Jag tror inte att jag dör av tre deciliter vanlig tre-procentig yoghurt med härlig och rejäl sötma som jag intar på morgonen innan en lång arbetsdag.

Dessutom smakar sådan där yoghurt utan fett och socker inget vidare...

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons