Annons
Nyheter

Gömda flyktingar får rätt till akut tandvård

Flyktingar i Skåne som håller sig undan polisens avvisningsbeslut ska få rätt till akut tandvård. Det väntas Region Skåne klubba igenom vid sitt kommande sammanträde i regionstyrelsen.
Nyheter • Publicerad 4 november 2008

Till priset av 50 kronor ska de vuxna och barn som saknar uppehållstillstånd också kunna få akut tandvård hos folktandvården. Avgiften ligger i samma nivå som för asylsökanden. Beslutet ligger i linje med Sveriges kommuner och landstings överenskommelse med staten.

Nio av sammanlagt 21 svenska landsting har dessutom antagit regler som går längre än den linje som Region Skåne och majoriteten av sjukvårdshuvdmännen valt. Norrlandslänen samt Jönköping och Värmland ger gömda flyktingar också annan sjukvård än den rent akuta. De flyktingar som håller sig undan polisen har redan rätt till akut hälso- och sjukvård. Den kan exempelvis handla om akuta infektionssjukdomar, förlossning eller benbrott.

Annons

Överenskommelsen mellan sjukvården och staten gäller också papperslösa barn upp till 18 års ålder. Region Skåne är skyldig att ge dessa barn kostnadsfri hälso- och sjukvård i samma utsträckning som till barn med svenskt medborgarskap.

Region Skånes väntade beslut kring tandvården ligger i linje med FN:s deklaration om de mänskliga rättigheter och kommer att finansieras ur den statliga schablonersättningen för hälso- och sjukvård till asylsökanden. Utredningar som ligger till grund för beslutet visar att kostnaden för akut och omedelbar tandvård till gömda barn och vuxna hittills varit väldigt låg.

Exakt hur många människor som kan komma ifråga är oklart. Enligt uppgifter från polisen fanns det 2007 cirka 850 personer som gömt sig undan avvisningsbeslut efter att ha haft sin hemvist i Skåne.

Sverigedemokraterna reserverar sig mot beslutet.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons