Annons
Nyheter

Helénutredningen en kamp mot klockan

Helénmordsutredningen är en kamp mot klockan. Först under onsdagen, bara några timmar innan tiden går ut, bestämmer sig chefsåklagare Pär Andersson för om han vill hålla kvar de misstänkta ännu längre tid i häktet.
Nyheter • Publicerad 27 november 2002

DNA-svaren som väntas idag får stor betydelse för fortsättningen. Chefsåklagare Pär Andersson och ett tiotal mordutredare har nu i snart en månad arbetat intensivt med att försöka binda de två misstänkta gärningsmännen, 34 och 35 år gamla, till det uppmärksammade flickmordet. Båda förnekar kategoriskt all inblandning. Bomben att det 13 år gamla Helénfallet kanske var på väg att klaras upp slog ned den 29 oktober. Dagen innan hade de båda männen gripits i sina respektive bostäder i Linderöd och Örebro. Chefsåklagare Pär Andersson anhöll kusinerna som på sannolika skäl misstänkta för människorov och mord. Han fick med sig såväl Kristianstads tingsrätt som Hovrätten över Skåne och Blekinge på både brottsrubriceringar och den starka juridiska skrivningen "på sannolika skäl" vid häktningsförhandlingar den 31 oktober och 8 november. Den 13 november beslöt Kristianstads tingsrätt också på hans begäran att förlänga häktningstiden till den 28 november. Men på torsdag morgon klockan tio slår sanningens klockslag. Då måste Pär Andersson och hans mordutredare presentera nytt graverande material - om inte är sannolikheten stor att de båda misstänkta försätts på fri fot. - Vi har blivit lovade besked från SKL (Statens Kriminaltekniska Anstalt) i morgon onsdag. Det handlar om en form av DNA-analys men vad det är talar jag inte om, förklarade chefsåklagare Andersson igår eftermiddag. - Det är ett stort och komplicerat material som skall analyseras. Vi trodde kanske det skulle gå fortare, konstaterar han också. Dessa första tekniska undersökningar och DNA-analyser har gjorts i Sverige men chefsåklagare Andersson utesluter inte att det kan bli aktuellt att koppla in även engelska laboratorier. Samtidigt förklarade Pär Andersson: - DNA-undersökningarna utgör en viktig del men är inte det enda avgörande för mitt ställningstagande. Samtidigt hävdar han att de "sannolika skäl" som åberopats kvarstår men erkänner att utredningsmaterialet för närvarande inte skulle räcka till ett åtal. På fråga om det dykt upp några nya spontana vittnen som kan binda de misstänkta närmare till Heléns försvinnande, blir svaret nekande. Däremot har polisen hållit massor av förhör som i sin tur utlöst nya kontrollförhör. Om detta betyder att mordutredarna har lyckats skapa ett hållbart graverande tidsschema återstår att se. - Vi har en teori om vad som hänt men vad den går ut på tänker jag inte tala om, svarar chefsåklagare Pär Andersson först. Sedan bekräftar han dock att det bland annat handlar om "intressanta tidpunkter". När det gäller häktningsfrågan blir det dock troligen inte något beslut förrän i morgon. - Jag tar inte definitiv ställning i häktningsfrågan förrän på torsdag morgon, förklarar chefsåklagare Pär Andersson. Det är bara någon eller några timmar innan tiden går ut klockan tio! Text:Ulf Matson

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons