Annons
Nyheter

Hörselskadade vill ha fler dövtolkar

Det behövs fler dövtolkar för att de 1200 döva och hörselskadade i Skåne ska få den hjälp de behöver. Habiliterings- och hjälpmedelsnämnden hoppas få sex miljoner kronor från hälso- och sjukvårdsnämnden för att kunna anställa 15 nya tolkar under de närmaste tre åren.
Nyheter • Publicerad 26 maj 2003

Under 2003 provar dessutom vuxendövtolkarna att lägga om sin arbetstid för att fler ska få tolk även på kvällar och helger. På så sätt skulle tolktjänsten inte heller behöva hyra in externa tolkar i samma utsträckning som hittills. De senaste åren har 16,5 nya tolktjänster inrättats, men samtidigt har tolkresurserna inte ökat med mer än en tolk på grund av sjukskrivningar, graviditetsledighet och studier. Det innebär att närmare 18 procent av alla beställda uppdrag under förra året inte kunde utföras. De som oftast blir utan tolk är de barndomsdöva som samtidigt är den största gruppen, 76 procent. Därför är det främst teckenspråks- och dövblindtolkar som behövs. Tolktjänsten skulle vilja anställa fem nya tolkar om året under en treårsperiod. Då skulle tolktjänsten få en bemanning av samma storlek som exempelvis Västra Götaland. Hittills har förvaltningen omfördelat två miljoner till tolkverksamhet från annan verksamhet inom hörsel- och dövenheten, men det ses bara som en tillfällig lösning. Text: Ingela Rutberg

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons