Annons
Nyheter

HSB-avslöjande prisades

Sydsvenskan fick ta emot två priser när Stora Journalistpriset delades ut på torsdagen. Jens Mikkelsen och Johan Wessman prisades för artikelserien "HSB:s gräddfil" och Karen Söderberg belönades med Lukas Bonniers Stora Journalistpris.
Nyheter • Publicerad 20 november 2008
Jens Mikkelsen och Johan Wessman och Karen Söderberg. Bild: Scanpix
Jens Mikkelsen och Johan Wessman och Karen Söderberg. Bild: ScanpixFoto: 

"För ett klassiskt avslöjande av HSB:s märkliga affärer i Skåne, som visade att kompisskap gick före medlemmarnas bästa", löd juryns motivering enligt ett pressmeddelande.

Stora Journalistpriset är på 75 000 kronor och delas ut i fyra klasser av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Annons

Lukas Bonniers Stora Journalistpris gick till Sydsvenskans utrikesredaktör Karen Söderberg, som tidigare arbetat på bland annat Dagens Nyheter och Sveriges Television. I prismotiveringen lyfts fram att hon som "reporter, redigerare och chef under decennier och i ett antal medier drivit den journalistiska utvecklingen framåt med känsla, skärpa och en stark formuleringsförmåga".

Sveriges Radios Susanne Björkman fick priset i klassens Årets berättare för dokumentärserierna I mellanrummen och Bota, lindra, trösta.

Motiveringen tar fasta på att hon med "lyssnandets journalistik och stort tålamod berättar djupt angeläget och andlöst spännande."

Till Årets förnyare utsågs musikjournalisten och författaren Fredrik Strage som listat De 100 största rockögonblicken på Youtube på DN.se.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons