Annons
Nyheter

"Jag hoppas de inte hittar nåt"

I regn och blåst inleddes på fredagen jakten på skånsk naturgas. Med en vibrator på en släpvagn längs vägarna i Hörbytrakten ska berggrunden kartläggas. Strax före lunch hade man nått fram till byn Brägnahult på vägen mellan Långaröd och Östraby.
Nyheter • Publicerad 14 november 2008
Jacques Kradjian i Brägnahult tvivlar på att Shell kommer att hitta speciellt mycket gas i Skåne.
Jacques Kradjian i Brägnahult tvivlar på att Shell kommer att hitta speciellt mycket gas i Skåne.Foto: 
Ett hundratal geofoner sitter fast på den 220 meter långa kabeln som dras efter en jeep. Geofonerna fångar upp de ljud som studsar i berggrunden och tecknar en bild av geologin under den skånska myllan.
Ett hundratal geofoner sitter fast på den 220 meter långa kabeln som dras efter en jeep. Geofonerna fångar upp de ljud som studsar i berggrunden och tecknar en bild av geologin under den skånska myllan.Foto: 

- Det är inte så trevligt. Jag hoppas att de inte hittar nån naturgas här. Dessutom är det inte bättre än olja. De borde satsa mer på sol- och vindkraft, säger Jacques Kradjuan

För att få lugn, ro och mer djur och natur flyttade Jacques Kradjian från Berlin tillsammans med sin hustru och parets elvaåriga dotter till Brägnahult för två år sedan. Naturgasletning hade han inte räknat med.

Annons

- Det hade varit lättare om de förklarat vad de gör, säger han. Med hjälp av det inhyrda bolaget Ramböll och dess seismiska utrustning letar oljejätten Shell naturgas i Skåne. I ett område från nordvästra delen av Skåne och ner till Simrishamn i sydöst har Shell sökt - och fått - tillstånd att leta naturgas. Det arbete som startade på fredagen syftar till att försöka bestämma om och var man ska gå vidare med provborrningar.

De geologer som Shell lutar sig på menar att man genom de nu planerade mätningarna får ett tvärsnitt av berggrunden i hela det stora området.

- Dessutom är de valda vägavsnitten lite trafikerade och vi vill ha vägar som är så raka som möjligt, säger Martin von Arronet, informationschef på Svenska Shell.

Shell har delat ut informationsbroschyrer till boende längsmed de vägar som används vid undersökningarna. Hittills har synpunkterna mest handlat om att man velat bli informerad om när undersökningarna ska genomföras. Detta för att de djur som betar i hagarna ska kunna flyttas undan. De seismiska mätningarna genomförs med hjälp av en jeep med släpvagn och en 220 meter lång kabel. På släpvagnen finns en 3,5 ton tung vibrator som med jämna mellanrum får marken att skaka av de vibrationerna man skicka ner i jorden. Signalerna träffar berggrunden och studsar tillbaka. De cirka 100 geofoner som finns fastsatta på kabeln samlar in signalerna som i sin tur lagras i den databas som finns i dragbilen.

Med hjälp av den bild som tecknas i det datorprogram som används ska geologerna kunna avgöra var alunskiffret och den eftersökta naturgasen finns.

Från Östraby fortsätter mätningarna i riktning mot Harlösa i Eslövs kommun. Mätningar som totalt beräknas ta cirka tio dagar. Tanken är därefter att de seismiska mätningarna ska fortsätta från Tågratorp i Sjöbo till strax norr om Andrarum i Tomelilla och därefter från Sälshög till strax norr om Attusa, utanför Sankt Olof.

Beroende på kvaliteten på de mätvärden man samlar in bestäms också om man ska gå vidare med fler seismiska undersökningar.

I december avslutas mätningarna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons