Annons
Nyheter

JK: Okej flyga eget plan till rätten

Mannen vägrades full ersättning för resan med eget flygplan när han var kallad som vittne. Men han vägrar att foga sig. Nu har den delikata tvisten blivit en fråga för Regeringsrätten och Justitiekanslern.
Nyheter • Publicerad 8 november 2008
Bild: Arkivbild/ScanpixFoto: 

Mannen som bor i Falun hördes som vittne i ett mål i kammarrätten i Jönköping i juni förra året. Han skulle vara på plats klockan 14.30. Hade han tagit tåget skulle han ha behövt åka redan vid femtiden på morgonen och han hade då inte heller kunnat komma tillbaka till bostaden före midnatt.

- Jag tar flyget. Mitt eget plan, resonerade mannen.

Annons

Han begärde ersättning för inställelsen &tstr; 2 400 kronor för själva flygresan och 60 kronor för uppehälle. Kammarrätten gav honom dock bara rätt till 1 020, vilket motsvarade kostnaden för tågresa Falun&tstr;Jönköping samt 60 kronor för uppehälle.

Vittnet överklagade till Regeringsrätten som gav honom prövningstillstånd och som bad Justitiekanslern (JK) att yttra sig. Och JK Göran Lambertz ger mannen sitt helhjärtade stöd när han gått igenom förvaltningsprocesslagen och regeringens förordning från 1982 om ersättning av allmänna medel till vittnen.

JK anser bland annat att merkostnaden för att resa med eget flygplan är relativt låg jämfört med flyg och dessutom billigare än om mannen valt att flyga reguljärt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons