Annons
Nyheter

"Kommunerna bör gå igenom affärerna med byggjättarna"

Flera stora företag i byggbranschen dömdes på tisdagen till att betala mångmiljonbelopp för kartellbildning kring asfaltläggning.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2007

För de kommuner i bland annat Skåne som gjort affärer med Skanska, NCC, Vägverket, Peab Sverige och Peab Asfalt blir det nu att se över vad asfaltkartellen kostat skattebetalarna i form av höjda priser.

– Ystads kommun bör gå igenom de affärsrelationer man haft under den här tiden. För Skurups vidkommande finns det inget som tyder på att det handlat om högre priser. Men det är klart att det finns anledning att även här titta på vilka upphandlingar som gjorts. Det gäller i princip alla svenska kommuner, säger Bengt Hagberg, tillförordnad kommunjurist vid Skurups, Tomelilla och Ystads kommuner. Konkurrensverket har hävdat att kommunerna delats upp mellan byggjättarna. Exempelvis Ystads kommun ska på så sätt ha tillfallit NCC:s intresseområde. Enligt konkurrensverket ska ett 20-tal kommuner i södra Sverige ha drabbats av kartellbilningen.

Annons

Enligt domen i Stockholms tingsrätt är det bevisat att byggföretagen fördelat asfaltsentrepenader i södra Sverige mellan sig i flera år. De inblandade byggföretagen döms därför att tillsammans betala 453 miljoner kronor i konkurrensskadeavgift. Av den summa ska Skanska betala 170 miljoner kronor. Domen är dock ett bakslag för konkurrensverket som inför förhandlingarna i domstolen krävt bolagen på 1,2 miljarder kronor.

NCC dömdes att betala 150 miljoner kronor. Bolaget bestämde sig dock redan i går på eftemiddagen att överklaga domen till marknadsdomstolen. Enligt TT överväger Skanska också att gå samma väg. Inte heller statliga Vägverket uppges vara nöjt med de 50 miljoner kronor som bolaget enligt tingsrättsdomen ska betala till staten. En rad kommuner har också stämt byggföretagen eftersom de anser att kartellen lett till att de tvingats betala rejäla överpriser för de asfaltsarbeten som företagen utfört åt dem. Stämningarna har dock legat på is i väntan på gårdagens dom.

– Det är vanskligt att ge sig in i en skadeståndsprocess innan domen vunnit laga kraft. Jag rekommenderar därför kommunen att vänta på det, säger Bengt Hagberg.

Även om orsakerna är oklara så visade uppskattningar från Vägverket att priset på asfaltjobb sjönk med cirka 20 procent året efter de första avslöjandena. Eventuella anspråk på skadestånd från kommunerna kommer sannolikt att resonera kring hur långt tillbaka i tiden som ersättningsanspråken ska riktas.

Robert Jönson

0411-55 78 69

robert.jonson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons