Annons
Nyheter

Kommunpolitiker vill hoppa av

Ungefär var tredje kommunpolitiker funderar på att hoppa av, visar en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting. Den främsta orsaken är att uppdraget känns meningslöst.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2006

Det är svårt att påverka beslut, tycker nästan hälften av de politiker som överväger att hoppa av från kommunpolitiken. Framför allt är det personer som sitter i kommunfullmäktige och inte har några andra uppdrag som funderar på att sluta. Tankarna finns oftare hos kvinnor än hos män.

Rapporten bygger på svar från drygt 2200 förtroendevalda på olika nivåer i 17 kommuner, både stora och små. Undersökningen gör inte anspråk på att beskriva läget i alla svenska kommuner, men i de undersökta kommunerna är bilden tydlig.

Annons

Lilly Bäcklund, socialdemokratiskt kommunalråd i Lycksele, säger att kommunfullmäktige kan upplevas som stort och tråkigt.

– Det är mer attraktivt att sitta i en nämnd. Då kan man arbeta med de frågor man är mest engagerad i och det är lättare att se resultat av sitt arbete, säger hon.

Många förtroendevalda i kommunerna tycker också att makten är för starkt koncentrerad till kommunstyrelsen och att kommunens tjänstemän har för stort inflytande. Varannan uppger att tjänstemännen agerar på politikernas område och nästan sex av tio anser att deras egen roll begränsas till att godkänna tjänstemännens förslag. Mer än hälften tycker också att tjänstemännens underlag innehåller för få beslutsalternativ.

Rapporten visar också att män och kvinnor har lika förutsättningar att kombinera politik med arbete och privatliv, men en tredjedel av de förtroendevalda har svårt att kombinera det politiska uppdraget med arbete eller studier. En fjärdedel tycker att det är svårt att förena privatlivet med det politiska uppdraget. (TT)

Maria Davidsson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons