Annons
Nyheter

Kraftiga nedskärningar i Kristianstad

Allt tyder på att det blir kraftiga personalneddragningar inom skola och omsorg i Kristianstad nästa år, då de olika förvaltningarna ska spara totalt omkring 60 miljoner kronor.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2003

Bara för barn- och utbildningsförvaltningen innebär neddragningen i budgeten 27 miljoner kronor. Det innebär enligt ekonomichefen Hans Thorsson påtagliga förändringar av organisationen. Hur de exakt kommer att se ut är ännu oklart. Förvaltningen måste först belysa vad olika former av neddragningar får för konsekvenser för de statliga Wärnersson-pengarna, som ju betalas ut under förutsättning att kommunen faktiskt ökar personalen inom skolans område. Om kommunen inte ökar antalet anställda i skolan riskeras alltså de statliga miljonerna. - Wärnersson-pengarna avser elever från 6 år till gymnasiet. Vuxenutbildning, vaktmästeri, städning och liknande omfattas inte, säger Hans Thorsson. Men att ta 27 miljoner kronor från de verksamheterna skulle innebära så stora ingrepp att de inte skulle fungera tillfredsställande. Personalneddragningar är alltså att vänta, oavsett Wärnersson-pengarna. - Det kan vara så att vi har gjort större bemanningsökningar än vad statsbidraget medger. Det innebär att vi har en marginal att ta av, säger Hans Thorsson. Neddragningarna berör förvaltningarna olika procentuellt sett. De prioriterade förvaltningarna Barn- och utbildning, omsorg och social har neddragningar på 2,36 procent att vänta, medan de övriga får neddragningar på i snitt 2,53 procent. Det innebär - förutom barn- och utbildningsförvaltningens neddragning - att budgeten för omsorgsförvaltningen minskas med nästan 20 miljoner kronor. Övriga förvaltningar får gemensamt klara besparingar på runt 15 miljoner kronor. Text: Matti Stenrosen

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons