Annons
Nyheter

Kraftigt prisfall på bomarknaden i Sydskåne

(uppdaterad) Prisfallet på bostadsrätter tog fart på allvar i oktober och nu faller även villapriserna på bred front. I Sydskåne är prisrasen störst i Ystad och Vellinge.
Nyheter • Publicerad 12 november 2008
Priserna på villorna rasar. Arkivbild: Sprisse NilssonFoto: 

Under augusti till och med september fick säljarna i genomsnitt 11 procent mindre för sitt hus i Vellinge än tidigare. I Ystad är raset ännu större. Här handlar det om en prissänkning på 14 procent. I Ystad har dessutom borätterna sjunkit med hela 17 procent i pris.

- Det är framför allt de dyrare objekten som sjunker i pris. Vi har legat rekordhögt de senaste åren. Både bostadsrätter och villor har haft en snabb prisuppgång. Nu går det neråt för att förhoppningsvis jämnas ut något. Prisutvecklingen beror också på räntorna, säger Catharina Persson, fastighetsmäklare i Ystad.

Annons

Det nyligen presenterade underlaget från Mäklarstatistik speglar konsekvenserna av finanskrisen och börsfallet. Effekterna har nu trängt igenom på allvar på bomarknaden.

Medelpriset för en bostadsrätt föll med tio procent i riket. Utvecklingen på villamarknaden är den samma. Här föll priserna i genomsnitt med fem procent mellan september och oktober. I södra Skåne går dock Simrishamn mot strömmen. Priserna på villor i kommunen har stigit med sju procent. Mot strömmen går också Trelleborgs kommun. Åtminstone när det gäller bostadsrätterna. I Söderslättskommunen har priserna på borätter ökat med nio procent. När det gäller villorna i Trelleborg föll priserna med sex procent.

I merparten av de sydskånska kommunerna har dessutom för få bostadsrätter omsatts för att någon tillförlitlig statistik ska presenteras, något som återspeglar oron som finns på marknaden. Jenny Bergström, fastighetsmäkare i Trelleborg, tycker att priserna nu nått en mer normal nivå. Liksom i Ystadstrakten är det dyrare villor på mer än två miljoner kronor som sjunkit mest i pris.

Anledningen till att bostadsrätterna i kommunen stiger i pris beror, enligt Bergström, på att de under flera år legat väldigt lågt. Att villapriserna sjunker tror hon inte i första hand beror på att privatpersoner fått svårare att låna pengar i bankerna. Prisfallet har andra förklaringar.

- Det handlar om oro. Folk tar del av massmedias rapportering och ju mer som skrivs, desto oroligare blir de. Men vi är inte i samma situation som i USA. De erfarenhet de gör nu har vi redan gjort i Sverige. Efter julstöket och några räntesänkningar så tror jag att vi är i gång igen, säger hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons