Annons
Nyheter

Kristdemokrater prioriterar demensvård

Demensvården är viktigare än sammanslagningen av landstingsförbund och kommunförbund. Det anser kristdemokraternas Berit Wirödal, på kongress i Linköping.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2003

- För oss kristdemokrater är en motion viktigare än andra. Den lyfter fram demensvården, de dementa och deras anhöriga och är kongressens viktigaste fråga, säger Berit Wirödal. Helt utlämnade Dementa är en grupp patienter med nedsatt förmåga att bestämma själva, och som inte kan föra sin egen talan. - De är helt utelämnade till att det finns en etisk ryggrad i våra välfärdssystem, menar Berit Wirödal. I landet finns ett par hundra tusen personer med någon form av demens. Varje år blir drygt 20000 nya sjuka. Räknar man in anhöriga och närstående är det runt en miljon människor som berörs av demensproblemen. Samarbete viktigt En statlig utredning håller som bäst på att utreda hur demensvården kan utvecklas. Kristdemokraterna tycker att det är särskilt viktigt att kommuner och landsting/regioner samarbetar kring vården av dementa. Den stora frågan utåt vid den här kongressen är annars landstingsförbundets och kommunförbundets samgående. Text: Gunilla Ingels 044-185538 gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons