Annons
Nyheter

Kritik riktas mot läkare

Ingrepp i samband med canceroperation fick göras om två gånger. Vid den första operationen blev tarmpassagen för trång. Nu riktar socialstyrelsen kritik mot den ansvarige läkaren.
Nyheter • Publicerad 5 november 2002

Operationen fick göras om, både en och två gånger, innan den äldre patienten kunde åka hem efter ett par månader. Socialstyrelsen riktar kritik mot läkaren - från nordöstra Skåne - som gjorde det första ingreppet i samband med en canceroperation, men vidtar inga ytterligare åtgärder med anledning av anmälan. Anmälan har gjorts av sjukhuschefen, enligt Lex Maria. Socialstyrelsen konstaterar i sin bedömning att patienten drabbades av allvarliga komplikationer, som förlängde sjukdom och lidande. Styrelsen anser att kirurgen inte var tillräckligt noggrann vid den första operationen, vilket gjorde att tarmen blev för snäv och började läcka. Samtidigt konstaterar socialstyrelsen att den försnävningen kan vara svår att känna med handen, och att man därför får ursäkta det inträffade. Vid den första omoperationen, av en annan kirurg, blev resultatet inte det väntade. Socialstyrelsen förklarar detta med patientens höga ålder, den allvarliga cancerdiagnosen, hjärt-kärlsjukdom och nedsatt läkningsförmåga, vilket ledde till att tarmen började läcka igen. Nästa omoperation, som gjordes av två kirurger, lyckades och patienten fick så småningom åka hem. Text: Gunilla Ingels gunilla.ingels@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons