Annons
Nyheter

Kvinna nekas ersättning för bröstoperation i USA

En 50-årig kvinna från Kristianstads trakten förlorade på måndagen tvisten i tingsrätten mot Region Skåne om ersättning på närmare 150000 kronor för en bröst operation i USA.
Nyheter • Publicerad 17 januari 2006

Kvinnan fick vänta så länge på operation och mådde psykiskt så dåligt av det att hon helt enkelt kände att hon själv måste ordna operation utomlands.

Efteråt vände kvinnan sig till Region Skåne för att få operationen betald, men fick nej. Det började med att hon sommaren 1999 opererades på CSK för bröstcancer. För henne var det mycket viktigt att bröstet efter ingreppet återställdes så långt det var möjligt.

Annons

Kvinnan uppgav i rätten att läkaren beträffande väntettiden på operationen till henne uttalat "Det tar cirka ett år".

Kvinnan tog det som ett löfte. Det drog dock ut på tiden utan att hon fick besked om operation.

Efter tre år orkade kvinnan inte vänta längre, utan ordnade själv en operation i USA hösten 2002.

– Hon mår psykiskt mycket bättre efter operationen, som mycket väl kunde blivit dyrare om den genomförts i Sverige. Det är inte godtagbart om en enskild ska behöva bära kostnaden för operation utomlands därför att Region Skåne inte klarar av att utföra ingreppet inom en rimlig tid med det mänskliga lidande som en mycket lång och oviss väntan innebär, menade kvinnans advokat Thomas Ljungdahl. Tingsrätten konstaterar i domen att kvinnan inte kunnat bevisa att läkaren haft rätt att lämna en utfästelse om operation inom viss tid. Därmed var hans uttalande inte bindande för Region Skåne. Under förhandlingen i tingsrätten framgick det att det är sjukhusets operationskordinator och inte den enskilde läkaren som har överblick över aktuella väntetider för operation. Samtliga läkare är, enligt Region Skånes vittne, professor Henry Johansson, väl medvetna om att några garantier om operation inom viss tid inte kan ges, bara besked om den för ögonblicket aktuella väntetiden.

Lennart Svenezon

Lennart Svenezon

Författare: Kristianstad

Arkiveringsdatum: Feb 12, 2005

zone:

Kristianstadsbladet

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons