Annons
Nyheter

Läkemedelskostnader fortsätter öka

Kostnaderna för läkemedel i Skåne fortsätter att öka. Detta trots att apoteken byter ut receptbelagda läkemedel mot billigare kopior med samma effekt.
Nyheter • Publicerad 20 november 2002

Hittills i år har läkemedelskostnaderna ökat med 10,7 procent i Skåne jämfört med 8,9 procent för hela landet. Det innebär kostnader på 2,038 miljarder kronor i Skåne och en prognos på 2,44 miljarder kronor för hela året. Bodil Ericsson som är chef för läkemedelsrådet har svårt att säga vad ökningen beror på. - Kostnaderna ökar väldigt brett på de flesta läkemedelsgrupper. Det gäller både vanliga läkemedel som många använder och nya specialistläkemedel. Det är svårgreppbart. De blodfettssänkande medlen ökar mest, med 22 miljoner. Reumatikerläkemedel ökar med 14 miljoner kronor. Bland vanliga läkemedel ökar b-vitaminpreparat med tre miljoner. Bodil Ericsson kan se att den nya lagen om att byta ut receptbelagda läkemedel mot billigare kopior utnyttjas, men hon konstaterar samtidigt att det ännu inte fått genomslag i statistiken. Tidigare har vissa sjukvårdsdistrikt i Skåne, exempelvis det nordöstra distriktet, haft lägre kostnader, men nu är de på väg att gå i kapp de andra distrikten. Under hela 1990-talet har Skåne haft kostnadsökningar på tio-elva procent. De två senaste åren har ökningarna varit mindre på grund av att systemet har ändrats när patientavgifterna höjts och vissa läkemedel inte längre omfattats av förmånskortet. - Vad man ska reagera på är varför ökar Skåne ånyo, säger Bodil Ericsson. Nu ligger Skåne på andra plats efter Stockholm bland de landsting som har högst läkemedelskostnader när man tagit hänsyn till ålder och kön. I rena kostnader räknar man med 1800 kronor per invånare i Skåne jämfört med 1700 kronor per invånare i riket. Förra året kostade receptbelagda läkemedel i Skåne 2,7 miljarder kronor, vilket är lika mycket som det kostar att driva sjukhusen i Kristianstad, Helsingborg och Ängelholm under ett helt år. Förutom detta användes läkemedel för 400 miljoner i Skånes slutenvård och icke receptbelagda för 300 miljoner. Text: Ingela Rutberg ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons