Annons
Nyheter

Lättare få ersättning för arbetsskada

Det ska bli lättare att få ersättning genom arbetsskadeförsäkringen, enligt den nya lag som trädde i kraft den 1 juli. Men det gäller enbart skador som har inträffat efter det att de nya reglerna börjat gälla.
Nyheter • Publicerad 31 juli 2002

Förra året avslogs 59 procent av de 2 238 ärenden som prövades i Skåne. Av de fall som prövades i Trelleborg, där även Vellinge och Svedala finns med, nekades 65 procent av de 144 ärenden som behandlades förra året. - En viss uppmjukning har utlovats när det gäller arbetsskadeförsäkringen, bekräftar Maj-Britt Engström på Försäkringskassan i Skåne. Hon kan dock inte se vilka effekter som den nya arbetsskadeförsäkringen har medfört. Enligt henne är det inte möjligt att se någon förändring förrän i början av nästa år. - Eftersom de nya reglerna gäller skador som prövas efter 1 juli, så dröjer det ett tag, med tanke på att de inkomna ärendena ska behandlas, vilket ibland kan ta uppemot ett halvår, säger Engström. Svårigheten att få ersättning för sin arbetsskada har tidigare berott på att man inte har gjort det som Försäkringskassan kallar helhetsbedömning. För att få sin arbetsskada godkänd skulle man ha klarat nålsögat att få beviljat kriteriet "hög grad av sannolikhet", för att dessutom ha täckning för "övervägande skäl", enligt Engström, som betonar att bedömningen av arbetsskadan precis som tidigare grundar sig på medicinsk undersökning och en utredning på arbetsplatsen. - Fortfarande gäller att ens arbetsförmåga måste vara nedsatt med minst en femtondel för att kunna få ersättning för inkomstbortfall med anledning av arbetsskadan, upplyser hon.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons