Annons
Nyheter

Liga åtalas för 18 bostadsinbrott

I går kom åtalet mot den liga som misstänks för delaktighet i ett stort antal inbrott i villor och lägenheter i Skåne, Blekinge och södra Halland sedan i höstas och fram till polisens tillslag mot ligan i mitten på mars.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2003

Värdet på det misstänka stöldgods som polisen har lagt beslag på uppgår till miljonbelopp. Brottmålet är det största hittills i Kristianstads tingsrätt om man ser till antalet åtalspunkter i kombination med involverade personer och den bevisning som åklagaren lägger fram. En 37-årig man från Malmö åtalas för delaktighet i 18 inbrott och stölder , varav tolv som misstänkt tjuv och sex som misstänkt hälare. Erkänner häleri Mannens två bröder, 19 och 25 år gamla, och en 22-årig kvinna åtalas för häleri. Detta genom att de på hans uppdrag pantsatt stulna guldsmycken, klockor och annat i pantbanker i Malmö. 37-åringen erkänner genomgående häleri, men förnekar att han varit med vid de olika inbrotten. Åtalet är resultatet av ett enormt arbete av åklagare Christofer Ramkvist och polisutredarna i Kristianstad. De har försökt pussla ihop anmälningar om inbrott med smycken och annat misstänkt stöldgods som hittats hos bland annat pantbanker. Dessutom anordnade polisen visning av omkring 600 föremål på polishuset i Kristianstad och lade in föremålen på cd-romskiva. Det ledde exempelvis till att bestulna villaägare i bland annat Lund, Staffanstorp och Åkarp kände igen sina försvunna smycken. Åtalet omfattar bland annat inbrott i två lägenheter på Föreningsgatan och Lastageplatsen i Kristianstad och häleri av stöldgods från ytterligare två lägenheter på Kapellgatan och Södra Kaserngatan i Kristianstad. Dessutom åtalas 37-åringen för två villainbrott i Bäckaskog och Fjälkinge, båda tisdagen den 11 mars. Det var iakttagelser därifrån som ledde till att polisen kunde spränga ligan och få stopp på den våg av villainbrott som drabbar Skåne, Blekinge, södra Halland och Kronbergs län under senhösten och vintern. Åklagare Christofer Ramkvist utesluter inte att 37-åringen haft medhjälpare vid inbrotten, men misstankarna har inte lett till åtal mot någon annan. Den 37-årige mannen frigavs av häktningsdomaren i Kristianstad på valborgsmässoafton, men häktades på nytt av hovrätten och greps några dagar senare. Han sitter nu häktad i väntan på rättegången, som inleds i tingshuset i Kristianstad i nästa vecka. Flera av de bestulna personerna kommer att kallas till tingsrätten för att vittna och få identifiera sina försvunna smycken och andra föremål. Åklagaren yrkar också att tingsrätten ska tillåta polisen att tills vidare behålla en stor mängd smycken och andra föremål. De har tagits i beslag från den 37-årige mannen och hans bröder, men ännu inte kunnat kopplas till några lägenhets- eller villainbrott. Alternativet är annars att föremålen, värda hundratusentals kronor, måste lämnas tillbaks till bröderna, respektive pantbankerna. Text: Lennart Svenezon 044-18 55 68 lennart.svenezon@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons