Annons
Nyheter

Många frågor om vaccinet

Brevet från Livet efter sprutan är inte det första som Socialstyrelsen får om Pandemrix. Hur klagomålen hanteras beror dock på vad de handlar om.
Nyheter • Publicerad 9 december 2011

– Jag vet att myndigheten fått in frågor om vaccinet och dess biverkningar även tidigare. Får vi in ett klagomål när det gäller fel som begåtts i vården så utreder vi det. När det är mer strukturella frågor som denna får vi diskutera vad vi ska göra. Nu kommer vi att ta kontakt med smittskyddsenheten, säger Susanne Gullack Flyrén på Socialstyrelsens avdelning för klagomål.

Hon hänvisar till sin kollega Anders Tegnell, som är chef på avdelningen för kunskapsstyrning. Han i sin tur menar att det i nuläget inte finns så mycket Socialstyrelsen kan göra för medlemmarna i Livet efter sprutan.

Annons

– Med all respekt för de här personernas problem finns det olika vägar att gå. Vår uppgift är att hjälpa till att informera om vart de ska vända sig, säger Anders Tegnell.

Han menar att gruppen borde ta kontakt med Läkemedelsverket.

– Det är de, och inte vi, som bestämmer vad som är läkemedelspåverkan.

Inte heller när det gäller ersättningsfrågan är Socialstyrelsen rätt väg att gå, enligt Anders Tegnell. I det fallet borde gruppen vända sig till Läkemedelsförsäkringen.

Livet efter sprutan har ännu inte gjort någon officiell anmälan till Läkemedelsverket, men myndigheten har fått ett brev där knappt 30 av medlemmarna skrivit ner sina berättelser om hur de fått olika symptom efter att de vaccinerat sig.

– Jag vet inte riktigt vad läget i den utredningen är just nu. Den här gruppen driver ju flera frågor och det är inte alla som hör hemma hos Läkemedelsverket. Att de inte fått någon uppmärksamhet i vården är till exempel en fråga för Socialstyrelsen, säger Mårten Forrest, pressansvarig på Läkemedelsverket.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons