Annons
Nyheter

Maskin sköter utdelning av medicin

På två vårdavdelningar i Helsingborg har en maskin tagit över sjuksköterskans uppgift att fördela medicin till inlagda patienter.
Nyheter • Publicerad 6 november 2002

Tidigare delade sjuksköterskorna på avdelningarna upp alla piller för hand. Studier visar att sjuksköterskor lägger 10-12 procent av sin arbetstid på att dela medicin, och att Helsingborgssystemet med maskin gör att man kan använda ungefär en halvtidstjänst per avdelning till annat. Med det automatiserade systemet ordinerar läkaren medicinen direkt in i ett datoriserat journalsystem, Melior. Ordinationen skickas automatiskt till sjukhusapotekets IT-system. En maskin tar över och fördelar pillren i portionspåsar (dospåsar) till varje patient innan påsarna skickas till avdelningen. Systemet uppges ge ökad säkerhet för patienterna, och frigöra arbetstimmar för vårdpersonalen. Resultaten av användandet av maskinen kommer att presenteras på medicinmässan i Göteborg i slutet av november. Vinnande IT är temat på fackmässan, som arrangeras parallellt med årets läkarstämma. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons