Annons
Nyheter

Miljoner mer till vård när nämnder läggs ner

Antalet sjukvårdspolitiker minskar kraftigt när Region Skåne lägger ner distriktsnämnderna. I Sydöstra- och Sydvästra sjukvårdsdistriktet behövs det därför 26 ordinarie politiker färre.
Nyheter • Publicerad 8 november 2006

– Medborgarperspektivet har varit i centrum. Risken med en nedläggning är att rösten blir mer anonym och att vi tappar personlig representation från vårt område, säger Anki Gauffin (m), viceordförande i distriktsnämnden i Sydöstra Skåne.

Regionens nya politiska majoritet vill lägga ner de fem distriktsnämnderna och ersätta dessa med en sjukvårdsberedning för hela Skåne. Besluten om sjukvården samlas till hälso- och sjukvårdsnämnden. Fyra nya regionala beredningar bildas för att öka samarbetet med kommuner och allmänhet.

Annons

I det sammanhanget understryker Anki Gauffin betydelsen av att den erfarenhet och kompetens som samlats i distriktsnämnderna inte tappas bort i omorganisationen. Det gäller, enligt Gauffin, inte minst den erfarenhet man samlat på sig i det sydöstra sjukvårdsdistriktet när det gäller upphandlingen av vården vid Simrishamns sjukhus.

– Den kompetensen måste den nya organisationen värna om, säger hon.

Genom att lägga ner de fem distriktsnämnderna räknar regionstyrelsens ordförande, Jerker Swanstein (m), med att kunna flytta mellan 60 och 80 miljoner kronor direkt till vården av skåningarna. Någon fara för att tappa kompetens och närheteten till lokala förhållanden när den politiska makten centreras ser han inte.

– Självklart ska vi inte kasta ut barnet med badvattnet. Genom att lägga ner distriktsnämnderna räknar vi med att organisationen blir tydligare för dem som är ute i verksamheten. Kompetensen som finns i distriktsnämnderna måste tjänstemännen föra vidare, säger han.

Vilka uppdrag som de nu överflödiga nämndpolitikerna har att se fram emot är det ännu ingen som vet. Förslaget att lägga ner distriktsnämnderna är just nu ute på remiss, men regionfullmäktige väntas klubba igenom beslutet 28 november.

Robert Jönson

Robert.jonson@allehandasyd.se

0411-55 78 69

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons