Annons
Nyheter

Mindre antibiotika till Skåne

Invånarna i Skåne, Stockholm och Västra Götaland behöver i princip halvera användningen av antibiotika jämfört med nuläget för att motverka problemen med resistenta, motståndskraftiga, bakterier.
Nyheter • Publicerad 18 november 2009
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: 

Detta enligt ett nytt nationellt mål för antibiotikaförskrivning inom öppenvården som strategigruppen Strama har satt upp. På fem års sikt bör läkarna inte skriva ut mer än 250 antibiotikarecept per 1 000 invånare och år. Det är den volym som krävs för att gällande behandlingsrekommendationer ska följas.

I dag finns omotiverade skillnader i antibiotikaanvändningen över landet, enligt Strama, där stockholmarna toppar listan medan Västerbotten ligger lägst.

Studier har visat att läkare ofta ordinerar antibiotika i onödan. Till exempel får hälften av alla patienter med hosta och luftrörskatarr antibiotika trots att läkemedlen inte gör någon nytta mot besvären, skriver Strama i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons