Annons
Nyheter

Mindre minus än väntat för Ystads lasarett

Ystads lasarett gick back med 12,8 miljoner kronor förra året. Det är ändå långt mindre än vad lasarettet själv budgeterat.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2002

- Jag är definitivt nöjd. Alla har gjort en helhjärtad insats och det är ju alltid kul när man kan göra bättre än planerna, säger Stefan Bergström som är sjukhuschef. Trots att Ystads lasarett visar röda siffror i bokslutet översteg intäkterna budgeten med 26 miljoner kronor. Hur går detta ihop? Lasarettet hade budgeterat ett underskott på 44 miljoner kronor för 2001. Regionsledningen på Region Skåne gick förra sommaren bara med på att lasarettet fick ha maximalt 28 miljoner i underskott. I vårdöverenskommelsen satte regionsledningen ingen gräns för hur mycket vård som lasarettet fick producera. Ersättningen till lasarettet baserades uteslutande på prestation, det vill säga betalt per patient. Enligt ekonomichef Anders Fransson är skälet till att lasarettet måste budgetera med underskott att betalningen för vården sker enligt en länsprislista. - För vår del är det länsprislistan som gäller, och den går vi inte runt på helt enkelt. Anledningen till att lasarettet inte fick mer i underskott än 12,8 miljoner kronor är de ökade intäkterna, hela 26 miljoner mer än beräknat. Också personal- och materialkostnaderna blev lägre än budgeterat; 5,2 miljoner. - Vi har kunnat öka utnyttjandet av våra resurser och anställt fler i personalen. Därigenom har vi till exempel kunnat ta emot fler patienter, minskat väntetider och gjort fler operationer, konstaterar sjukhuschef Stefan Bergström. Totalt sett producerade lasarettet förra året vård för 459,4 miljoner kronor. 94 procent av patienterna kom från det egna sjukvårdsdistriktet, 5 procent kom från andra distrikt i Skåne och 1 procent kom från utanför Region Skåne. Ekonomichef Anders Fransson vill poängtera att revision på bokslutet inte utförs förrän i slutet av februari. - Det handlar i dag om preliminära siffror, men det skulle dock förvåna mig om något ändras i revisionen. Vad gäller ett avtal för 2002 mellan lasarettet och beställaren, distriktsnämnden i Tomelilla, är ingenting i hamn ännu. - Vi har en diskussion med regionsledningen och jag upplever att vi är ganska nära en lösning. Förhoppningsvis om ett par veckor, säger sjukhuschef Stefan Bergström.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons