Annons
Nyheter

Moderater vill utesluta Ewe

En enhällig förbundsstyrelse för norra och östra Skåne beslöt på måndagskvällen att hos partistyrelsen begära att Christer Ewe utesluts ur det moderata samlingspartiet.
Nyheter • Publicerad 12 november 2002
Christer Ewe, inte moderat så länge till. Bild: Peter Åhlund
Christer Ewe, inte moderat så länge till. Bild: Peter ÅhlundFoto: 

Christer Ewe fick beskedet av partiombudsman Lars Ahlkvist per telefon direkt efter mötet. - Jag har informerat honom om beslutet, men är inte beredd att kommentera samtalet, sa Ahlkvist till Kristianstadsbladet. Förbundsstyrelsens beslut motiveras med den skada Christer Ewe orsakat partiet genom sitt nedsättande uttalande om muslimer inför dold kamera i TV-programmet Uppdrag Granskning. Programmet sändes på tisdagen under valveckan och Ewes och andra moderata företrädares uttalanden anses ha bidragit till partiets dåliga valresultat. Förbundsstyrelsen anser också att Christer Ewe genom sitt agerande efter programmet har skadat partiet. Trots uppmaningar att avgå från bland annat partiledaren Bo Lundgren och Skånemoderaternas ordförande Margareta Pålsson har Ewe valt att sitta kvar på sina politiska uppdrag. Dessutom har Ewe, enligt Margareta Pålsson, tackat och tagit emot när han fått beröm för sitt uttalande. - Genom sitt uttalande och sitt agerande har Christer Ewe visat att han inte står för de moderata värderingarna, säger Margareta Pålsson. Han har också skadat vår trovärdighet. Man får uppfattningen att han tycker en sak när han intervjuas och en annan när han är sig själv. Om Christer Ewe utesluts ur det moderata samlingspartiet avgörs slutligen av det partistyrelsen, som tar upp frågan vid sitt möte i slutet av november. Margareta Pålsson konstaterar dock att förbundsstyrelsens begäran om att Ewe ska uteslutas väger tungt. - När det dessutom är en enig förbundsstyrelse så tror jag nog att partistyrelsen kommer att lyssna på oss, säger hon. Margareta Pålsson talade inte själv med Christer Ewe efter beslutet i- går kväll. Men hon har bilden klar av vad hon anser att han ska göra nu: - Jag tycker att han ska lämna sina uppdrag i kommun- och regionfullmäktige. Kristianstadsmoderaternas nya gruppledare i kommunfullmäktige, Göran Montan, är inte förvånad över beslutet. - Många med mig har väntat oss att förbundsstyrelsen skulle ta steget och föra frågan vidare till partistyrelsen, säger han. De enda invändningar jag kan tänka mig har förekommit har gällt formalia. Den partiförening som Christer Ewe hör till, Åhusföreningen, har i sitt yttrande till kravet på uteslutning konstaterat att allt i ärendet inte skötts enligt reglerna. Till följd av det har också förbundsstyrelsens beslut skjutits upp. Uppenbarligen anses formalia-felen inte allvarligare än att beslutet kunde tas i- går. I övrigt vill Göran Montan inte lägga sten på börda. - Christer Ewe har i våra diskussioner om hans politiska framtid haft önskemål om poster i framför allt bolagsstyrelser. Det har jag inte motsatt mig, men en förutsättning för det har hela tiden varit att han är medlem i moderaterna, säger Göran Montan. Christer Ewe lät igår kväll meddela att han inte är anträffbar för en kommentar. Text: Matti Stenrosen matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons