Annons
Nyheter

Mördarsniglarna invaderar

Allt regnande gör att mördarsniglarna ökar explosionsartat. De ratas av de djur som annars gärna äter sniglar. De är helt enkelt för oaptitliga.
Nyheter • Publicerad 10 juli 2007
Spansk skogssnigel, mördarsnigel, Arion lucitanicus, en art landlungsnäckor utan skal med ursprung på Pyreneiska halvön. Den är spridd över Europa och har sannolikt kommit till Sverige med importerade växter. Foto: Per Gustavsson COPYRIGHT PRESSENS BILD
Spansk skogssnigel, mördarsnigel, Arion lucitanicus, en art landlungsnäckor utan skal med ursprung på Pyreneiska halvön. Den är spridd över Europa och har sannolikt kommit till Sverige med importerade växter. Foto: Per Gustavsson COPYRIGHT PRESSENS BILDFoto: 

Störst är explosionen av den spanska skogssnigeln i södra och mellersta delarna av landet.

- Men om vädret skulle slå om och det skulle bli torrare, skulle de minska kraftigt, säger Ted von Proschwitz, snigelforskare på Göteborgs naturhistoriska museum. I Sverige har mördarsnigeln än så länge inga naturliga fiender. Varken fåglar, igelkottar eller grävlingar tycker om den.

Annons

- Att inget djur vill äta mördarsnigeln beror inte på att den är giftig utan på att den är full av tjockt slem. När ett djur äter mördarsnigeln får den munnen full av slem och spottar ut den igen, säger Ted von Proschwitz.

Mördarsnigeln bör dock se upp, det finns potentiella fiender. I Österrike har man noterat att ju mer mördarsnigeln har brett ut sig, desto mer har skalbaggar börjat äta snigelns ägg och ungar. Med största sannolikhet går utvecklingen åt samma håll i Sverige. Någon siffra på hur många sniglar det finns i Sverige i år finns inte, men med tanke på att varje snigel kan lägga 400 ägg under sin livstid rör det sig om åtskilliga miljoner. På bara några kvadratmeter kan flera hundra av de leverfärgade hermafroditerna trängas.

Jeanette Thelander, som har skrivit en bok om mördarsniglar, berättar om hur hon varje dag klipper sönder 500 mördarsniglar i sin trädgård utanför Ystad.

- Att klippa snigeln nedanför nacken är ett skonsamt sätt för snigeln att dö på. Det allra skonsammaste är att frysa in sniglarna i frysen. Då tror de att de går i dvala men somnar in för alltid. Tyvärr har jag inte plats med så många sniglar i min frys.

Den spanska skogssnigeln kom troligen till Sverige från Tyskland via växtimport 1975. Sedan dess har den spritts i landet, med undantag för Norrland. Forskarna tror att de kalla vintrarna gör det svårt för snigeln att övervintra. (TT)

Sindra Grahn

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons