Annons
Nyheter

Mordmisstänkta överklagar häktning

Försvarsadvokaterna Sven Fagrenius och Göran Winblad överklagade sent på måndagseftermiddagen häktningarna av de två män, 34 och 35 år, som misstänks för mordet på tioåriga Helén Nilsson från Hörby 1989.
Nyheter • Publicerad 4 november 2002

- Våra klienter fortsätter att neka och det finns hittills ingen teknisk bevisning mot dem. Vi anser att det material som polis och åklagare hittills har presenterat vid förhören och i rätten inte räcker till att hålla männen häktade, säger Sven Fagrenius och Göran Winblad. Polisen har också i största hemlighet finkammat ett hus söder om Hörby. Den mordmisstänkte 35-åringen disponerade huset vid tiden för Helén Nilsson försvinnande. Polisen undersökte huset redan före gripandet, sedan husets nuvarande ägare meddelat att huset skulle renoveras. Förhören med de mordmisstänkta männen fortsatte under måndagsförmiddagen i polishuset i Kristianstad. Förhören tog sedan paus, åtminstone till tisdagen, eftersom försvararna i går eftermiddag var engagerade i andra mål i tingsrätten och länsrätten. Lagman Ralf G Larsson i Kristianstad häktade i torsdags båda männen som på sannolika skäl misstänkta för människorov och mord. Männen häktades därmed på den högsta graden av misstanke på häktningsstadiet medan det krävs mycket starkare skäl för att väcka åtal. - Jag tycker för min del för närvarande inte ens att det finns skälig misstanke mot min klient, säger advokat Sven Fagrenius. Tingsrätten kommer nu att skicka ner hela den hemligstämplade akten till hovrätten i Malmö. Hovrätten avgör normalt häktningsfrågan på det skriftliga material som finns tillgänglig genom handlingar som lämnats in till tingsrätten och protokollen från häktningsförhandlingarna. Endast i undantagsfall kallar hovrätten till muntlig häktningsförhandling. Ett beslut i hovrätten väntas senast på onsdag. Full fart i utredningen Polisens mordutredare satte i går alltså på nytt full fart i arbetet med att försöka samla bevis mot männen som misstänks för bortrövandet av Helén Nilsson, samt för att ha utnyttjat Helén sexuellt och mördat henne i en sommarstuga mellan Hörby och Tollarp under påskveckan 1989. Männen kommer under veckan att förhöras ytterligare, liksom personer i deras närhet och andra som av en eller annan anledning kan lämna uppgifter i mordutredningen. Polisen väntar senare i veckan också de första svaren på de prover som man skickat i väg till Kriminaltekniska laboratoriet, SKL, i Linköping för bland annat DNA-jämförelser. I torsdags flögs en likhund i helikopter från Göteborg till Everöd. Detta för att undersöka den 34-årige mannens vinterbonade stuga och uthuset där polisen tror att Helén Nilsson hölls fången. Hunden gjorde ingen markering. Det betyder dock inte att stugan och uthuset är uteslutna som mordplats. Ett lik måste nämligen ligga en viss tid på en plats efter dödens inträde för att utsöndra de molekyler som en likhund sedan kan vädra många år senare. Text: Lennart Svenezon

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons