Annons
Nyheter

Nästan fem miljoner bilar över Öresundsbron

Trafiken över Öresundsbron ökade med 15 procent förra året och var nära att passera femmiljonersgränsen.
Nyheter • Publicerad 2 januari 2006

Nästan 700000 fler valde att köra över Öresundsbron 2005 jämfört med 2004. Siffran stannade nära fem miljoner med 4965000 personbilar, motorcyklar, bussar och lastbilar.

Lite bättre än förväntat, enligt Öresundsbrokonsortiets vd Sven Landelius.

Annons

– Vi budgeterade med en tillväxt på 10 procent som blev till 15 procent och var särskilt stark under höstmånaderna, säger Landelius till TT.

Under förra året körde 13600 bilar per dygn över bron och framförallt pendlingstrafiken och dagsresor i tjänsten ökar. Öresundsbrokonsortiets teori är att brotrafiken börjat märka av utvecklingen av Skånes och Själlands gemensamma bostads- och arbetsmarknad.

Liksom tidigare är tågtrafiken över bron en succé. För 2005 blev ökningen 6,8 procent till 6,3 miljoner passagerare, skriver Sydsvenskan.

Samtidigt visar färjetrafiken mellan Helsingborg och Helsingör i norra Öresund några procents minskning. De båda färjebolagen Scandlines och HH-Ferries anser sig ha en stabil kundkrets, men menar att trafikökningen helt går till Öresundsbron. (TT)

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons