Annons
Nyheter

Nordöstskåne bäst på att byta ut dyr medicin

Kristianstad och Östra Göinge i Nordöstra Skånes sjukvårdsdistrikt är bäst på att byta ut dyr originalmedicin mot billigare kopior. Sämst är västra delarna. Det finns egentligen ingen rationell förklaring till skillnaden.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2004

På tisdagen hölls den årliga Rekmässan i Malmö, skånska Läkemedelsrådets mässa med seminarier i olika aktuella ämnen. Då redovisades bland annat statistik över hur bra eller dålig man är i olika delar av länet på att byta originalmediciner. I nordöstra delen av Skåne byts ungefär hälften ut mot billigare kopior. I västra delen bara en femtedel. - Skillnaderna beror enbart på att enskilda doktorer är trogna vissa preparat eller läkemedelsbolag, och helst inte vill byta ut "inkörda" varumärken mot andra, billigare, sa Bengt Ljungberg, vice ordförande i Läkemedelsrådet. Om Läkemedelsrådet lyckas i sin målsättning att få sjukvårdsdistrikten att byta ut 75 procent av de dyrare medicinerna mot billigare kan Region Skåne spara 50 miljoner kronor detta året. Förra året kostade läkemedel i Skåne över tre miljarder kronor, patientavgifterna inräknade, samtidigt som 300 ton läkemedel spolades ner eller slängdes i soporna. Det motsvarar 300 miljoner kronor, plus miljöpåverkan. Ett sätt att spara är att decentralisera ansvaret för utskrivningen av mediciner till olika delar av sjukvården. På så sätt går det att jämföra om enheterna byter till billigare kopior. I budgeten för 2004 finns dessutom ett klart mål, att byta från dyra blodfettsänkande mediciner som Zocord och antidepressiva medel som Cipramil, till billigare Simvastatin respektive Citalopram. Målet är att 75 procent av medicinerna som skrivs ut inom dessa grupper ska vara billigare kopior. Under 2003 sparade Region Skåne nästan 100 miljoner kronor på att patentskyddet gick ut för flera dyra preparat, som Losec och Cipramil. Då blev de utsatta för priskonkurrens från andra tillverkare. Det finns utrymme för att spara 130 miljoner kronor de närmaste åren, räknar Läkemedelsrådet med. Text: Gunilla Ingels

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons