Annons
Nyheter

Nya miljöförbundet öppnat

Kravställare som vill jobba preventivt - så ser Rickard Sandberg, chef för Ystad-Österlenregionens miljöförbund, på den kommungemensamma myndighetens uppdrag. Under torsdagen hölls invigning med öppet hus för allmänheten.
Nyheter • Publicerad 13 november 2009

Det nya miljöförbundet smygstartade i somras, då miljöinspektörer från Ystad, Tomelilla och Simrishamn blev närmsta arbetskamrater på distans. För en månad sedan flyttade förbundet in i egna lokaler i Tomelilla.

Tre inspektörer har rekryterats under hösten, och i dag arbetar allt som allt arbetar 23 personer på miljöförbundet.

Annons

– Vi är 20 miljöinspektörer, två assistenter – och en verksamhetschef, berättar miljöchef Rickard Sandberg.

Av de 20 inspektörerna är hälften specialiserade på miljöskydd och de övriga tio jämnt fördelade på hälso- och livsmedelsskydd. Erfarenheter från kommuner med olika förutsättningar ska ge en ökad bredd och kompetens bland personalen, hoppas miljönämndens ordförande Kent Mårtensson (S).

– Vi har bra förutsättningar att få en enastående bra verksamhet, menar han.

Ett mål är enligt Kent Mårtensson, ordförande i Miljöförbundets direktion, att ta fram en kommungemensam miljösyn, ett arbete som underlättas av sammanslagningen.

– Nu får vi en verksamhet som ser likadan ut i alla kommuner.

Miljöchef Rickard Sandberg håller med.

– Kommunernas olika förutsättningar har lett till att man i Simrishamn arbetat väldigt detaljstyrt, medan Ystad och Tomelilla haft ett bredare arbetssätt. I Simrishamn har bekämpningsmedel och vattenskydd varit stora frågor, i Tomelilla tar enskilda avlopp och lantbruksfrågor stor plats, och i Ystad finns tyngre verksamheter, som hamnen och pelletsfabriken, att bevaka.

Även för inspektörerna medför sammanslagningen fördelar.

– I en liten kommun är man ofta ensam om sitt ansvarsområde. Med fler kollegor har man alltid ett bollplank, tror Kent Mårtensson.

En målsättning för Rickard Sandberg och hans medarbetare är att lägga tyngd på att arbeta offensivt och preventivt.

Annons

Tanken är att undvika onödiga förelägganden genom att få privatpersoner och företag att själva ta kontakt innan planerade förändringar införs.

– Det kan till exempel gälla installationer av värmesystem eller förändringar i verksamheter, säger Rickard Sandberg.

– Vi är givetvis i första hand kravställare, men vi vill också verka som en stödjande funktion för både privatpersoner och företag. Vi är inga konsulter, men vi kan lyssna och ge råd.

Samordningen innebär också en rättvis taxa för invånarna i de tre ägarkommunerna. – Vi tar 720 kronor per arbetstimme och har fast avgifter för olika tjänster, till exempel kontroll av enskilda avlopp. Det ska kosta lika mycket, oavsett var kunden bor, säger Rickard Sandberg.

Lena Stadler
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons