Annons
Nyheter

Nya säkerhetsregler för sjöfarten

Förra fredagen drabbades färjetrafiken av ett terroristhot. Nu diskuteras nya internationella regler för skärpt säkerhet till sjöss.
Nyheter • Publicerad 18 november 2002

FN:s sjöfartsorgan IMO, International Maritime Organization, har sedan attackerna mot World Trade Center den 11 september utarbetat de nya reglerna. I december ska man formellt anta förslaget, som väntas träda i kraft den 1 juli 2004. - Det är ett mycket omfattande paket och kommer bli ett internationellt regelverk på samma sätt som dagens sjösäkerhetsregler. - En del av reglerna existerar redan i dagens svenska lagstiftning, säger Jan Ifwarsson som är säkerhetsansvarig på Sveriges Redareförening. Förslaget bygger huvudsakligen på att man inför tre olika risknivåer för färjetrafiken. Den första nivån är ett normalläge. Nivå två träder i kraft i samband med hot och den sista nivån om det redan har inträffat ett dåd eller föreligger något väldigt allvarligt. Det har i det här sammanhanget talats om att det ska bli motsvarande säkerhetsarrangemang som vid flygplatserna, med bland annat röntgen och bombhundar. Men Ifwarsson tror inte att samma typ av kontroller kommer bli en verklighet i Trelleborgs hamn. - Man pekar inte så mycket på vilka tekniska lösningar som ska finnas. Man säger att det ska finnas en beredskap för person- och godskontroll. Hur man sedan tekniskt löser detta är inte uttalat. Det var i fredags förra veckan som det riktades ett allmänt hot mot färjetrafiken i Europa. Detta aktualiserade diskussionen om ökad säkerhet mot olika former av attentat till sjöss.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons