Annons
Nyheter

Nye ministern på Skånebesök

Nyheter • Publicerad 14 november 2006
Åsa Odell från LRF och jordbruksministern Eskil Erlandsson tittar på de svartnande stubbåkrarna hos Bo Mårtensson på Brandstad Gård. Bild: Thorsten Persson
Åsa Odell från LRF och jordbruksministern Eskil Erlandsson tittar på de svartnande stubbåkrarna hos Bo Mårtensson på Brandstad Gård. Bild: Thorsten PerssonFoto: 

650 miljoner kronor. Det är vad årets väder beräknat ha kostat det skånska lantbruket – hittills, enligt beräkningar som Hushållningssällskapet gjort.

Siffran var en av många som presenterades för jordbruksministern Eskil Erlandssson (c), när han i går hälsade på hos Bo Mårtensson på Brandstad gård.

Annons

Det är inte bara torkan i juni-juli och regnet i augusti som gjort årets skörd av framför allt spannmål katastrofalt dålig:

– När snön smälte efter tre månader hade en hel del höstsådd förstörts. Vi fick så om 50 hektar, berättade Bo Mårtensson, som räknar med förluster på omkring 1,3 miljoner kronor jämfört med i fjor.

Eskil Erlandsson – själv delägare i ett lantbruk i Småland – var i Skåne för att bilda sig en uppfattning om läget för de drabbade bönderna. Det han fick sig till livs av Bo Mårtensson, LRF och Hushållningssällskapet var inte uppmuntrande.

Det katastrofala vädret slår på många sätt mot de drabbade lantbrukarna, berättade Lars Hellström från Hushållningssällskapet: högre skörde- och torkkostnader, och spannmål som bönder fått sälja direkt, till lägre pris, i stället för att ha som reserv i sina silos. Och för dem som odlar betor och potatis är det fortfarande oklart hur årets resultat blir.

Också djurhållningen kan påverkas. På grund av regnet och den milda hösten har de flesta trots allt kunnat skörda grovfoder så det räcker. Bristen på spannmål kan däremot bli ett problem, liksom fuktskadad halm som kan innehålla skadliga sporer.

Etablerade gårdar med stabil ekonomi, som Brandstad gård, kan öka belåningen. För nyetablerade lantbrukare, eller de som gjort stora investeringar, är det värre. Också arrendatorer är en utsatt grupp, eftersom de inte har samma möjligheter att belåna egendom, påpekade Jörgen Bengtsson från LRF.

Ministern uttryckte medkänsla. Men några löften om att staten verkligen kan betala ut EU-stöd tidigare, och när det i så fall ska ske, kunde han inte ge.

Inte heller kunde Eskil Erlandsson ge några löften om kreditgarantier, vilket bland annat LRF efterlyst.

Men ministern lovade att försöka verka för att på sikt få till stånd en lösning, kanske genom någon form av försäkring, som ska underlätta för nyetablering och investeringar inom lantbruket.

– Att använda pengar från landsbygdsutvecklingsprogrammet kan vara en annan möjlighet, sade ministern, som avslutade besöket i Brandstad med att titta på Bo Mårtenssons stubbåkrar, fulla med svartnande sädeskorn.

Annons

Ulrika Wangel

0416-192 14

ulrika.wangel@allehandasyd.se

Några löften till de hårt drabbade skånska bönderna blev det inte när nye jordbruksministern i går besökte Brandstad Gård norr om Sjöbo.
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons