Annons
Nyheter

Nymölla säger upp 45 personer

Nymölla Bruk säger upp 45 personer och 34 personer har erbjudits avgångspension. Det är resultatet av förhandlingarna mellan fack och företagsledning sedan förra årets varsel.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2004

- Ilska, ledsamhet och uppgivenhet är känslorna som råder. Det gäller inte bara de personer som blir uppsagda utan även deras arbetskamrater runtomkring, konstaterar Tommy Nordkvist. Han är ordförande för Svenska Pappersindustriarbetareförbundets avdelning 21 på Stora Enso i Nymölla. Sedan bruket varslade 89 personer om uppsägning i slutet av oktober förra året har han förhandlat med företagsledningen i syfte att försöka minimera antalet personer som kommer att tvingas lämna sina arbeten. Förhandlingarna är nu avslutade och resultatet är att 45 personer mister sina jobb och 34 personer erbjuds avgångspension. - Det här innebär en massa personliga tragedier. Det är 45 familjer som mår illa av detta, säger Tommy Nordkvist. 42 av de 45 personer som sägs upp är anslutna till hans fackförbund. De flesta lämnar sina arbeten den 1 september i år. De 34 personer som erbjudits avgångspension är i åldrarna 58 till 60 år. De har alla accepterat erbjudandet. - Det som överskuggar allt annat är ovissheten bland alla människor som är uppsagda. Efter att ha fått beskedet kommer de till oss och är ledsna eller förbannade men de flesta tar det med fattning. Den närmsta framtiden blir jättejobbig med uppsägningar och omflyttningar, säger Tommy Nordkvist. Företagets vd, Magnus Olsson, konstaterar att situationen är svår för alla parter. - Vi har kommit fram till en förhandlingslösning där vi tvingas säga upp 45 personer. Både fack och företagsledning accepterar detta men vägen fram dit har inte varit lätt. Det antal personer som får lämna sina arbeten den 1 september är färre än det antal personer som företaget varslade om uppsägning i slutet av oktober förra året. Magnus Olsson förklarar att orsaken till det är att ett antal anställda har lämnat Nymölla bruk för andra arbetsgivare sedan dess. Flera personer har också gått i pension. Magnus Olsson berättar att beslutet om vilka personer som sägs upp grundar sig på en lokalt avtalad turordningslista. Den utgår från anställningstid och kompetens. Vilket ansvar tar Nymölla bruk för att hjälpa till med att hitta nya jobb till de personer som sagts upp? - Vi erbjuder en kurs i personlig utveckling som ska öka möjligheten att hitta nya arbetsgivare. Vi har också kontakt med ett företag som planerar att etablera sig i trakten och vi kan bistå med att kanalisera ansökningshandlingar. Vad är det för ett företag? - Företaget heter Feralco AB och det ska etablera sig i Sölvesborg. Feralco AB tillverkar kemikalier för vattenrening och kemikalier till massa- och pappersindustrin. Text: Jerker Hagman

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons