Annons
Nyheter

Nytt åtal i dag mot hiv-mannen

Kristianstads tingsrätt fick under måndagen åtalet mot den 26-årige man från Kristianstad som tidigare dömts för att ha smittat två kvinnor med hiv åtalas för nya brott. Det nya åtalet omfattar en smittad kvinna samt oskyddade samlag med fyra andra kvinnor.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2003

Redan tidigt i höstas stod det klart att åklagare Bo Albrektsson skulle väcka nya åtal mot 26-åringen, som våren 2002 dömts för att ha smittat två kvinnor med hiv. Polisen i Kristianstad hade i slutet av augusti förra året ytterligare fem anmälningar mot mannen. Efter att åklagare Bo Albrektsson nu hållit slutförhör med mannen angående var och en av de fem kvinnorna väcks nya åtal, som i dag når tingsrätten i Kristianstad. - Förhören har gått ganska lätt. Han är dömd en gång och inser nu vilken situation han befinner sig i, säger Bo Albrektsson. Enligt åklagaren så medger 26-åringen att han haft samlag med de fem kvinnorna, som det nya åtalet omfattar. Kvinnorna är i åldrarna 24-29 år. - Han medger i stort sett det mesta, men har hela tiden invändningen att han inte förstått trots att han fått mycket utförlig information om sin sjukdom. Bo Albrektsson utesluter inte att det kan finnas ännu fler kvinnor som smittats av mannen och han är övertygad om att den publicitet som fallet fått bidragit till att fler kvinnor anmält mannen. Några kvinnor har uppgett att de såg en bild av mannen i tv-programmet Efterlyst och att de därefter bestämde sig för att polisanmäla. Åklagare Bo Albrektsson har vid tidigare rättsförhandlingar uttalat det starka målsägarintresset och vikten av att historien blir ordentligt utredd. - Detta är ett allvarligt brott, säger Bo Albrektsson, som kommer att kräva straffpåföljd med ytterligare år för mannen. Tingsrätten menade i sin tidigare dom att mannen visat hänsynslöshet och likgiltighet mot kvinnorna. - Jag har hela tiden hävdat att mannen har struntat i konsekvenserna, säger Bo Albrektsson. Om ungefär en månad kommer de nya åtalsförhandlingarna att inledas vid Kristianstads tingsrätt. De fem kvinnorna kallas att vittna. När det gäller den hivsmittade kvinnan rubriceras åtalet som grov misshandel. För de fyra kvinnor som inte smittats av hiv rubriceras åtalet som försök till grov misshandel. Vid fällande dom blir 26-åringen från Kristianstad den i Sverige som dömts flest gånger för att ha överfört hiv. Mannen har också hivsmittat ytterligare två kvinnor, som valt att inte polisanmäla mannen. Om mannen döms får den smittade 24-åriga kvinnan ett skadestånd på 862000 kronor. De fyra kvinnor som inte smittats av mannen kan räkna med skadestånd på cirka 30000 kronor. Text: Birgitta Mattisson

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons