Annons
Nyheter

Pengar saknas till nya poliser

Skånepolisen saknar mellan 100 och 150 miljoner kronor i budget för 2009. Nu fruktar politikerna i polisstyrelsen att man ska tvingas säga upp civilanställda för att kunna ta emot de nya poliserna.
Nyheter • Publicerad 19 november 2008
Pengar saknas till nya poliser i Skåne. Här två poliser utanför ockupationen av Banverkets hus på Johanneslustvägen i Malmö. Bild: Scanpix
Pengar saknas till nya poliser i Skåne. Här två poliser utanför ockupationen av Banverkets hus på Johanneslustvägen i Malmö. Bild: ScanpixFoto: 

- Det här går inte. Vi kan inte ta emot 200 poliser och sen inte kunna avlöna dem, säger Hardy Persson (s), sydskånsk ledamot i polisstyrelsen i Skåne.

Oberoende av politisk färg är politikerna i polisstyrelsen i Skåne eniga om att situationen är ohållbar. Bengt Svensson (m), ordförande för polisstyrelsen i Skåne och kommunalråd i Klippan, har undertecknat ett brev som skickats till justitiedepartementet. I brevet konstateras att det är "uteslutet" att Skånepolisen inom de givna anslagen tar emot så många nya poliser nästa år. Samtidigt har Rikspolisstyrelsen (RPS) erbjudit Skånepolisen att utöka sin kredit med en hittills okänd summa pengar. Nu vill politikerna och polisledningen i Skåne veta om pengarna är ett förskott eller en kredit som ska återbetalas. Det svaret hoppas man få av departementet.

Annons

Politikerna konstaterar också att Skånepolisen samtidigt har ett krav på att spara två procent varje år. Nerdragningarna motsvarar 40 miljoner kronor årligen. Detta, skriver man, i en verksamhet där kostnaderna till 80 procent utgörs av löner till de anställda.

Risken, menar man, är stor att de poliser som nu kommer och som ska synas ute på gator och torg i stället ersätter administrativ personal och därför inte kommer att märkas ute bland medborgarna. De civilanställda kommer istället att ses som en "budgetregulator", menar polisstyrelsen. Något som skulle kunna innebära uppsägningar av civilanställda för att klara lönerna till de nya poliserna.

- Det kommer säkert att ske förändringar på en del platser, men totalt sett blir det nog inga stora förändringar. Jag tror att det kommer att sluta med en kompromiss. Jag känner mig inte orolig, utan tror att vi kommer att få se betydligt fler poliser även nästa år, säger Bengt Svensson, ordförande för polisstyrelsen i Skåne.

Skånepolisen har för 2008 en budget på 1,7 miljarder kronor. Lars-Folke Pihleblad, tillförordnad länspolismästare, har tidigare kritiserat RPS för att behandla den sydligaste polismyndigheten "styvmoderligt". Med tanke på de nya poliser som redan börjat anlända till Skåne skulle polisledningen här helst ha velat ha mellan 30 och 40 miljoner kronor extra redan för 2008. Efter att RPS begär pengar hos regeringen fastställer departementet varje år de budgetramar som den svenska polisen använder för att bekämpa brottsligheten. Formellt sett tilldelas därefter varje polismyndighet - i det här fallet Skånepolisen - pengar av RPS.

Seppo Wuori är överdirektör på RPS och han medger att beräkningarna när det gäller anslagstilldelningen dragit ut på tiden. Skånepolisen är i sammanhanget inte heller ensamma om att ligga pyrt till budgetmässigt. Beräkningar pågår just nu för att räkna ut hur stor anslagskrediten till Skånepolisen kommer att bli. Ett besked väntas i början av december.

- Vi ska ha 20 000 poliser anställda 2010 och mycket talar för att de krediter som nu är aktuella löses in på något sätt. Men några garantier för det har vi inte, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Robert Jönson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons