Annons
Nyheter

Polis ser en Borgströmeffekt

Polisen ser en klar Borgströmseffekt i sydöstra Skåne. Här har antalet anlagda bränder halverats sedan mannen som kallas för gryningspyromanen greps och sattes bakom lås och bom.
Nyheter • Publicerad 8 december 2011
Ulf Borgström.
Ulf Borgström.Foto: Bass Nilsson

Anders Carlsson vid Ystadspolisen är helt övertygad om att det beror på att Ulf Borgström inte går fri, även om han endast är dömd för en brand, den på Sankt Knuts torg i december i fjor.

-Utan tvekan ligger han bakom ett antal av dem 2010, säger Anders Carlsson.

Annons

Enligt polisens statistik var det mellan 1 januari och 5 december 2011 tjugoen bränder som rubricerades som anlagda. Under samma period 2010 var det 41 anlagda bränder i de fem kommunerna i sydöstra Skåne.

Räddningstjänsten i Ystad har delvis en annan statistik som utgår från räddningstjänstens första observationer när de har larmats till en brand.

Enligt den statistiken var det under 2009 sexton anlagda bränder i byggnader, under 2010 var det tjugotvå anlagda bränder medan antalet anlagda bränder under 2011 var 16.

Magnus Wilson på räddningstjänsten i Ystad har också intrycket av att anlagda bränder fortfarande är något som tar tid och kraft på stationen.

Han tar en rad anlagda bränder i containrar under hösten som ett exempel. Under ett par veckor brann det dagligen tills de skyldiga kunde gripas.

Den ojämförligt största arbetsuppgiften för räddningstjänsten i sydöstra Skåne är dock trafikolyckor.

Hittills i år har räddningstjänsten larmats till 206 olyckor i trafiken.

Ann-Louise Olander
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons